Полша гласува на първи тур от президентските избори

Бронислав Коморовски

Полша днес гласува на първия тур от президентските избори. Прогнозите са, че настоящият държавен глава Бронислав Коморовски ще спечели най-много гласове, окуражен от стабилния си опит в отбраната, както и от възродилите се страхове на поляците от Русия, подклаждани от кризата в Украйна, пише "Ройтерс", цитирана от БТА.


Проучванията дават около 40% подкрепа на Коморовски, който е бивш министър на отбраната, а на консервативния му съперник Анджей Дуда - 25-30 на сто. Очакванията са на балотажа да спечели Коморовски.

По време на телевизионен дебат миналата седмица кандидатите трябваше да отговорят на един основен въпрос: как да бъде гарантирана сигурността на страната в контекста на събитията в Украйна.

Въпросът е погълнал вниманието на поляците, откакто Русия се намеси в Украйна миналата година. Макар Полша да е член на Европейския съюз, както и твърд съюзник на САЩ в НАТО, в продължение на десетилетия след Втората световна война тя беше под съветско господство и поради това все още е доста чувствителна към каквито и да било действия на Русия в региона.

"Нека си припомним, че от доста дълго време не е имало военен конфликт така близо до границите на Полша, както сега", заяви миналата седмица Коморовски, който е в тесен съюз с управляващата в страната партия "Гражданска платформа".

Много поляци се опасяват, че може да са следващата цел на бившия господар от съветско време Русия след анексирането от Москва на Кримския полуостров и нейната подкрепа за сепаратистите в Източна Украйна.

През април 62-годишният Коморовски обяви правителствено решение да се договори покупката на нова система за противоракетна отбрана и на 50 хеликоптера на стойност приблизително 8 милиарда долара - най-голямата сделка в полската военна история. Подобни новини обикновено се обявяват от самото правителство.

Премиерът Ева Копач тази седмица се присъедини към Коморовски по време на спирка от неговата кампания в оръжеен завод и го похвали за заслугата му за решението на Полша да отделя 2 процента годишно от брутния си вътрешен продукт за армията. 

Анджей Дуда - консервативният съперник на Коморовски

Основният съперник на Коморовски, Дуда, никога не е бил министър и няма опит в сферата на сигурността. Подкрепяна от основната опозиционна сила, консервативната партия "Право и справедливост" неговата предизборна кампания се фокусира върху обещание за понижаване на възрастта за пенсиониране и за борба с икономическото неравенство.

42-годишният Дуда успя все пак да спечели на своя страна някои избиратели с мощна кампания, макар да му липсват постиженията на сегашния президент в отбранителния сектор.

Полша е парламентарна демокрация. Правителството се ръководи от премиера, но президентът също има съществено влияние. То се изразява в правомощията му на върховен главнокомандващ на въоръжените сили, при координирането на външната политика с външния министър, а също и в законодателната сфера, тъй като той може да подписва законопроекти и да им налага вето или да излиза със свои собствени предложения за закони. В Полша държавният глава номинира и шефа на централната банка, макар че след това изборът му трябва да бъде одобрен от парламента.

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини