Съкращават лятната ваканция. Преглед на печата

"Труд": Сидеров, Чуколов и още 10 нахлуха в НАТФИЗ

Лидерът на Атака Волен Сидеров придружен от десетина души нахлу в сградата на НАТФИЗ „Кръстьо Сарафов" в столицата, предаде репортер на БГНЕС.

Инцидентът стана около 20.15 часа. Сидеров заедно с депутата Десислав Чукалов и още десетина души, сред които 5-6 много високи и яки момчета нахлуха в зданието и изблъскаха портиера.

Групата се качи на втория етаж, където са се провеждали учебни занятия. „Сидеров и хората заплашиха студентите.

Някои от тях са били обиждани грубо, наричани са с какви ли не имена. Едно момиче е в стрес и се нуждае от лекарска помощ", разказа професор Халачев.

"24 Часа": Президентът плаши с вето бюджет 2016, ако няма достатъчно пари за отбрана

Президентът Росен Плевнелиев излезе със специално обръщение към българите в навечерието на местните избори и референдума.

Нека най-после дадем път на пряката демокрация, зове Плевнелиев в обръщение

Очаквам бюджетът за отбрана през 2016 г. да бъде не по-малко от 1,33% от БВП.

Това обяви президентът Росен Плевнелиев пред в. "Българска армия". Той предупреди, че си запазва правото на вето, ако политиците не изпълнят поетите от тях ангажименти за по-висок военен бюджет, на заседанието на КСНС през април т.г. Тази година парите за отбрана паднаха до 1,1% от БВП.

"Дума": Цацаров поиска имунитета на още двама кандидати

Главният прокурор Сотир Цацаров внесе в ЦИК искания за снемане на имунитета на кандидата за общински съветник за община Бургас Ахмед Емин и на кандидата за кмет на село Татарево Димитър Орехов, съобщиха от държавното обвинение вчера. На 20 октомври районната прокуратура в крайморския град е образувала досъдебно производство срещу Емин, който предложил на шестима души имотна облага, за да гласуват за партия, в чиято листа той е кандидат за общински съветник. В присъствието на Емин пастор от Евангелската църква посетил бургаското село Извор и дарил на хора в тежко материално положение по една печка за отопление. От своя страна Емин им обещал и по една пералня, ако го подкрепят. Той им дал и бюлетина с подчертан номер и ги мотивирал да гласуват с нея в негова полза.
Кандидатът за кмет на Татарево Димитър Орехов е задържан, след като в оранжерията му били открити и иззети оставени да се изсушават 36 броя канабис/марихуана. Установено е че в оранжерията е имало и електрически вентилатор, подпомагащ сушенето.

"Сега": Данък "вредни храни" вероятно няма да влезе в сила през 2016 г.

Финансовият министър Владислав Горанов индиректно намекна, че предложеният от здравното министерство данък върху продукти, съдържащи вредни съставки, няма да е факт за бюджетната 2016 г. От думите на Горанов стана ясно, че законопроектът е на много начален етап, далеч от готовност да бъде внасян в парламента. В същото време още идната седмица МС ще гласува и внесе в Народното събрание проектобюджет 2016.

Още не съм се запознал със законопроекта, към днешна дата предпочитам да не заемам позиция, коментира Горанов по повод отправени от бизнеса критики към предложените от здравното министерство текстове. При вече публикуван за обществено обсъждане законопроект Горанов допусна, че МЗ в момента води информационна кампания именно в опит да се намери най-правилното и балансирано решение. "Когато то бъде намерено, ще вложим ресурс в анализа", заяви Горанов. Той не коментира по същество предложената от МЗ структура на данъка - с облагане на крайните продукти с разнообразие от ставки, но предупреди, че трябва да се подхожда внимателно към промени, които могат да насочат пазара в една или друга посока. Целта на този данък не е да донесе приходи в бюджета, обратно - липсата на постъпления би означавала успех на данъка и по-здравословно потребление, обясни принципно Горанов. В същото време МЗ обяви очакван ефект от данък от 150 млн. лв. и дори има предложение за целевото му изразходване.

"Монитор": Съкращават лятната ваканция

По-дълга учебна година и по-кратка ваканция за учениците от 1-ви до 8-и клас, предлагат от МОН. Първокласниците ще учат с три седмици повече и ще завършват учебната година на 15 юни, вместо на 24 май, както е сега, обясни зам.-министърът на образованието Ваня Кастрева. Промените са част от проекта на новия държавен стандарт за учебния план. Според него учебната година на учениците от 2-ри до 4-ти клас трябва да се удължи с две седмици - до 15 юни.
В момента те излизат в лятна ваканция на 31 май. За децата от 5-и до 8-и клас учебната година също ще приключва с две седмици по-късно - на 30 юни, вместо на 15-и, както е в момента. Без промяна остава графикът за зрелостниците, които ще приключват учебната година на 24 май. Кастрева обясни, че предложението за увеличаване на учебната година е свързано с негативния факт, че в Европа българчетата имат най-кратки учебни занятия и твърде дълга ваканция. Така учебните седмици за децата от 1-ви до 4-ти клас ще станат 34, за учениците от 5-и до 11-и клас - 36, а за 12-и клас ще се запазят 31 учебни седмици.

Източник: news.bg

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини