В Дебър чуха песента на колелетата

    135-та годишнина от рождението на Йордан Йовкова отбелязаха в читалище „Пробуда“ - кв. Дебър. Учители, родители и читалищни деятели се събраха за „Да чуят „Песента на колелета“. Припомниха си разказа, станал мото на литературното събитие, а след това и най-важните години в живота на големия писател Йордан Йовков.

    Учителката по литература Лиляна Запрянова говори за хуманиста Йовков- за неговите образи на жени, за духовно израстващите му герои, за греха и изкуплението...Срещата с Йовков бе задушевна, като срещата с отколешен приятел. Литераторката го представи като мъдър човек, хуманист, художник и мнозина останаха с чувството, че го познават отдавна.

    "Вселената" на Йовков е една от най-хубавите в българската проза. В неговия свят няма злодеи, но в него няма и "богове". Лиляна Запрянова тръгна след неговите герои– в техния свят – в домовете им, по кръчмите и хановете, качи ни в някоя от пеещите каруци и да присъстващите тръгнаха по пътищата на равнината. Срещна се с човеци и грешници. Показа им как Йовков рисува човекът – не като ангел, но не и като демон. За да ни убеди, че на човек трябва да се вярва с четирима от нейните ученици – Николай, Иван, Петя и Мариела представи драматизация на разказа „Серафим“. Малките актьори очароваха гостите с актьорската си игра.

    В края на вечерта за благодарност секретарят на читалището Нели Атанасова подари на учениците по един том детско-юношеска литература, а на учителката им – стихосбирка на Ивайло Балабанов.

    Теодора Кирякова

    Видеа по темата

    Facebook коментари

    Коментари в сайта

    Последни новини