Рекорден иск за 2,2 млрд. срещу Цветан Василев

Иск за отнемане на активи на Цветан Василев за близо 2,2 млрд. лева е внесен от Комисията за отнемане на незаконно придобито имущество (КОНПИ) в съда. Само за активи на стойност около 1 428 097 218 леваобаче е имало обезпечение и те ще му бъдат отнети, ако Софийски градски съд разпореди. 

Това съобщи на пресконференция шефът на комисията Пламен Георгиев, който подчерта, че за първи път у нас, а вероятно и в Европа, се внася иск в подобни мащаби, предаде БТА. 

Общата стойност на иска е 2 203 445 038.59 лева,като ответниците са 27 - физически лица и търговски дружества, които са регистрирани в различни европейски държави и офшорни зони. 

Още през декември Софийският градски съд допусна обезпечение на бъдещ иск на стойност 963 048 000 лв. срещу Цветан Василев, съпругата му, дъщеря им и контролираните от него фирми в България. Сред тях са имоти в София, Варна, Созопол и Царево, които влизат към сегашния иск. Едно от зданията в столицата е административната сграда на КТБ, останалите са 4 апартамента, няколко гаража и др. В провинцията пък са вила с бесейн и още две жилища.

В иска влизат още имот край Женевското езеро в Швейцария за 47,5 млн., банкови сметки от 11 млн., три автомобила "Мерцедес" за над 1 млн., 228 картини за над 990 000 лева, дружествени дялове, акции, ценни монети и други. 

По думите на председателя на КОНПИ материалите по делото са повече от шест тома и в бъдеще искът може да нарасне
Има и сметка в Швейцария, но все още не е разкрита банковата тайна по нея. 

Според Пламен Георгиев "агресивното" придобиване на имущество от страна на Цветан Василев е довело до ликвидната криза в КТБ, цитира го bTV.

Вчера банкерът застана за първи път пред съда в Белград по искането на българските власти да бъде екстрадиран у нас. Той заяви, че очаква справедливост, защото КТБ е станала жертва на "рейдърска атака" с участието на прокуратурата.

Не е ясно кога ще излезе решението на сръбския съд, освен това окончателно ще се произнесе правосъдният министър на страната.

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини