Висшите чиновници вече задължително с магистърска степен

Парламентът въведе изискване за висше образование и магистърска степен за ръководителите на всички висши държавни институции, назначавани с решение на МС. Извън обхвата на изискването остават изборните длъжности като премиер, кметове и други. Това предвиждат приетите на първо четене промени в Закона за администрацията, внесени от Бойка Маринска от Реформаторския блок, предаде БТА. 

При обсъждането в правна комисия тя е заявила, че между двете гласувания ще бъде създадена преходна разпоредба, според която изискванията да се прилагатсамо за новоназначените лица

„За“ законопроекта гласуваха 112 народни представители, „против“ нямаше, а 10 гласуваха с „въздържал се“ - 10, съобщи "Фокус". 

В закона се вкарва изискване за притежаване на висше образование за лицата, заемащи определени висши държавни длъжности. Предвидено е промяната да действа по отношение на назначаемите лица. 

С приемането на предложената промяна такова изискване ще бъде въведено за заемане на постовете на областните управители, заместник -областните управители, заместник-министрите, председателите на държавните агенции, държавните комисии, изпълнителните директори на изпълнителните агенции, ръководителите на държавни институции, създадени със закон или с постановление на Министерския съвет, които имат функции във връзка с осъществяването на изпълнителната власт. 

По време на дебата Методи Андреев от ГЕРБ заяви:

"Последните години видяхме много "инсекти" на държавни постове, какво правим с дипломите, които политици и бизнесмени си купиха от български висши училища". 

Той обяви, че между първо и второ четене ще направи предложение да се вкара и изискване освен магистърска степен тези лица да имат и три години стаж по професията, декларирана в дипломата. 

Депутатът от ПГ на „БСП лява България“ Георги Гьоков пък посочи, че е хубаво и изборните длъжности - министър-председател, кметове на общини и кметски наместници да не остават извън обхвата на тази промяна. 

Народните представители приеха и втори законопроект за промени в Закона за администрацията с 80 гласа „за“, 0 – „против“ и 40 „въздържали се“. С него депутатите одобриха възможността за сключване на срочни трудови договори с лица, които да бъдат назначавани на длъжността „сътрудник по управление на европейски програми и проекти“, които да бъдат извън ограниченията на административния борд. 

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини