Лъжат ли производителите за разхода на гориво?

Две от най-авторитетните автомобилни издания - италианското Quattroruote и германското Auto Bild, се опитват да установят отговора на един от най-често задаваните от шофьорите въпроси, в цитирано от вестник "Сега" изследване.

Служителите на списанията са проучили разхода на гориво при 124 автомобила и установили, че при нито един обявеният от производителите разход на гориво не съответства на реалния.

Според Quattroruote най-малката разлика е при "Тойота" RAV4, която се разминава само със 17% от обявеното. Най-сериозната пък е при БМВ 118 d, там отклонението е с цели 47%. Средната разлика е някъде по средата - около 30%.


При изследването на Auto Bild резултатите са подобни, като най-голямата разлика е при "Мерцедес" G 55 AMG - 53%.

Вместо отбелязаните в книжката на колата 15.9 л на 100 км колата харчи 24.3 л. Най-коректни се оказват "Ауди" А6 с дизелов агрегат, който показва отклонение само от 4,6 %. Малко по-високи, но напълно приемливи са разликите при "Ягуар" XJ6, "Рено Клио", "Ланд Роувър" Freelander и "Пежо" 4007.



Лъжат ли производителите за разхода на гориво?

Разликата между обявения от тях разход и действителния идва от начина на измерване. Нормите за провеждане на тестове важат в 50 държави, но се мерят в нереална обстановка- в лабораторни условия, имащи малко общо с реалното управление на кола.


Автомобилите работят на място върху валци. Няма как да се симулира реално ускорение при изпреварване, рязко спиране, дълго пъплене в колона и други подобни неща от улицата и пътя.

Наред с това тестовете се правят с изключен климатик и всяко друго оборудване, което може да окаже влияние върху разхода.


Някои държави са взели мерки срещу производителите, ако те обявяват "лъжлив" разход на гориво.

В Германия законът позволява на клиента да върне колата си, ако тя покаже с 30 % по-висок разход. За да се установи това обаче, тестът струва 3000 евро, които се поемат от клиента.

Източник: lifestyle.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини