Кога жените поумняват

Майчинството зарежда мозъка на жените, води до трайни подобрения в умствените им способности и ги предпазва от дегенеративни заболявания в по-късна възраст, пише в. "Таймс", позовавайки се на резултатите от изследване на американски специалисти.

Откритието опровергава популярното схващане, че раждането на дете засяга остротата на ума на жените.

"Бременните жени преминават през фаза, наречена "бебешки мозък", когато намаляването на способностите им е очевидна. Причината е, че мозъкът се подготвя за майчинството, тъй като на жените им предстои да се справят с много нови изисквания. След раждането на детето обаче тези промени подобряват умствените способности на жените и ги предпазват от дегенеративни заболявания като болестта на Алцхаймер", обяснява Крейг Кинсли, специалист по невронауки от университета на Ричмънд.

Когато очакват дете, жените често се оплакват от проблеми с паметта. Предишни изследвания са показали, че размерът на женския мозък намалява с 4 процента през бременността.

Миналогодишно проучване сочи, че бъдещите майки постоянно се справят зле на тестове за запаметяване и вербални умения. Авторите на настоящето изследване са установили, че това временно западане е част от процес на премоделиране на мозъка с благоприятни последствия.

Експериментите с животни, сред които примати и плъхове, са показали, че майките стават по-храбри и пет пъти по-бързи в намирането на храна, и освен това имат по-добро усещане за пространство в сравнение с животните без поколение. БТА

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини