Модрич донесе заслужена победа на Хърватия в балканското дерби срещу Турция

    Хърватия победи с 1:0 Турция в балканското дерби от група D на европейското първенство във Франция.

    Хърватите играха по-добре от съперника си и на практика през целия двубой диктуваха темпото. Турците пък не направиха нищо запомнящо се в първия си мач, а лидерите на тима бяха почти незабележими.

    Единственото попадение в мача вкара Лука Модрич, който се разписа с красив изстрел от воле извън наказателното поле малко преди почивката.

    С успеха хърватите взеха частичен реванш за отпадането си на четвъртфиналите на европейските финали през 2008 година, когато турците ги отстраниха след изпълнение на дузпи. Един от пропуските от бялата точка беше именно на Модрич.

    Двата тима започнаха предпазливо срещата и не предприемаха никакви рискове, а играта се развиваше предимно в средата на терена. Постепенно хърватите овладяха инициативата, но първото чисто положение бе за съперника им. В 29-ата минута Озан Туфан засече с глава центриране в наказателното поле, но Даниел Субашич се намеси решително и изби в корнер.

    Постепенно играта се накъса от нарушенията на двата тима, а "шахматистите" продължиха да играят предимно с центрирания в наказателното поле на турците. Те бяха организирани добре, но в 41-ата минута никой не можеше да спре Модрич.

    Защитник в червено изчисти при поредната изсипана топка, а играчът на "Реал" (Мадрид) я засече от воле извън наказателното поле и, пращайки я неспасяемо в долния десен ъгъл на вратата на Волкан Бабаджан.


    След почивката в игра за Турция се появи Волкан Шен, който раздвижи играта на тима си, но не получи достатъчно подкрепа от съотборниците си. Звездата Арда Туран бе почти незабележим през целия мач и липсата на игрова практика през сезона си личеше от действията му, а това доведе и до логичната му смяна в началото на втората част.

    Хърватите отново поеха инициативата и се устремиха към втори гол. В 52-ата минута Дарио Сърна изпълни пряк свободен удар от границата на наказателното поле, но хубавият му удар срещна гредата. Няколко минути по-късно капитанът на "шахматистите" отново бе близо до попадение, но отново не намери целта.

    В 72-ата минута Марио Манджукич центрира перфектно отдясно, а в наказателното поле Иван Перишич се извиси и засече с глава, но изстрелът му срещна напречната греда. До края турците не успяха да заиграят по-добре и рядко стигаха до наказателното поле на съперника. Отчаяният им щурм в края също не доведе до нищо и така хърватите се поздравиха с крайния успех.

    Източник: dnevnik.bg

    Facebook коментари

    Коментари в сайта

    Последни новини