До края на 2016 трябва да приключи проектът за прогнозиране на свлачища

Областният управител на Смолян Недялко Славов участва в работна среща по проекта за прогнозиране на свлачища.

Между 26-30 юни в област Биелско Бяла, Полша се събраха представители от всички партньори, обсъдиха се постигнатите резултати до момента. Проектът е свързан с възможности за предсказване на опасности от свлачищни дейности и в рамките му е разработен специализиран софтуер, който изчислява риска от свлачищни процеси на базата на метеорологични данни, събрани от дейностите по проекта и в рамките на монтираните инсталации в три пилотни точки.

Този софтуер е адаптиран за всички четири тестови територии, които са включени в рамките на проекта, като една от тях е свлачището на „Смолянски езера”. След доказване, че моделът е достатъчно добре работещ в реални условия, то той ще бъде предоставен на общините в област Смолян и РД ПБЗН-Смолян, като звено имащо отношение. Членовете на екипа по проекта са уверени, че всички изследвания и резултати от проекта ще са успешни, и че ще има възможност за надграждане, за да е максимално полезен за територията на нашата област.

Предстоящите дейности по проекта са провеждане на дни за превенция на риска, създаване на мрежа от заинересовани, повишаване на информираността, представяне на он-лайн платформата. Финалната среща по проекта ще бъде в края на годината, като домакини ще бъдат партньорите от Националната астрономическа обсерватория в Атина, Гърция.

Представителят на италианския университет Камерино и координатор на проекта Пиерлуиджи Мапони презентира разработения модел за оценка на риска от свлачища и за превенция и намаляване на последиците от бедствия. Вангелис Катсарос – партньор от Националната астрономическа обсерватория в Атина, представи разработената он-лайн платформа. Споделиха се добри практики, проведоха се дискусии, направиха се препоръки за подобрение.

Свлачищните процеси са един от големите проблеми на територията на област Смолян, от гледна точка на инфраструктура и реални заплахи. Участието на Областна администрация-Смолян като партньор в този проект дава възможност да се проучат опита и моделите, които биха могли да помогнат най-вече при прогнозиране на тези събития.

Източник: Smolyan.bgvesti.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Още новини

Последни новини