506 млн. лева за персонал получава бизнесът до края на т.г.

Схеми за общо 506 милиона лева ще бъдат насочени до края на 2016 година към българския бизнес за подготовка и увеличение на персонала.

Това съобщи в Бургас министърът на труда и социалната политика Зорница Русинова, цитирана от пресцентъра на ведомството. Финансирането ще е по оперативна програма „Развитие на човешките ресурси“ (ОПРЧР).

Сега по програмата се изпълняват 21 различни процедури, а 160 милиона лева вече са разплатени към бенефициентите.

По програмата „Младежка заетост“ над 5 хиляди души в момента работят в реална среда. Практиката показва, че около 40% от тях оставят при същия работодател и след края на европейското финансиране, уточни министърът.

Пред бизнеса Русинова представи и схемата с бюджет 80 млн. лева за подобряване на условията на труд в предприятията.

По схема „Гъвкави възможности за заетост и обучения в предприятия с променлив интензитет на дейността“ ще отделим 30 млн. лв. за обучение, заетост и включване в субсидирана заетост на работещи и безработни, добави тя.

Предстои да бъде отворена и схема „В подкрепа на предприемачеството“ с бюджет 5 млн. лв. Целта й ще е да подготви безработни и заети, които желаят да развиват собствен бизнес.

Министърът Русинова разясни тези и различни други схеми в дискусията „Региони в растеж“, организирана от „24 часа“ в Бургас.

Източник: dnes.dir.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Още новини

Последни новини