138 деца се включиха в лятната школа, организирана от Историческия музей в Смолян

138 деца от Смолян, Пловдив, София, Перник и Германия се включиха в четвъртата лятна школа „Ваканция в музея“, организирана от Регионален исторически музей „Стою Шишков“ – Смолян в дните от 4 до 15 юли. Школата не е единствена в града, но е една от най-посещаваните и вече няколко години предизвиква голям интерес.

Основната цел на инициативата, организирана съдействието на ЕИЦ „Европа Директно“ – Смолян, е участниците да имат пълноценни летни дни, наситени с познания чрез различни образователни модули в залите на музея. Децата опознаваха постоянната експозиция и ценностите изложени в нея, рисуваха експонати- оръжия от фондовете и макети на стари родопски къщи, претвориха от глина и пластилин стари родопски монети.

Малките участници се запознаха с някои от родопските занаяти, като се учиха да кроят и шият родопски терлици, представени им бяха родопски изпълнители- Радка Кушлева, Надежда Хвойнева, Георги Чилингиров и др., а децата се опитаха да пеят техни песни и разучаваха родопски хора и играха игри от „времето на баба и дядо“.

По традиция в края на школата творенията на участниците бяха подредени в изложба, а на тържеството, организирано от музея за закриване на инициативата, децата получиха грамоти и сувенири за спомен.

Източник: Smolyan.bgvesti.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини