Златното момиче Петриела: Мечтая да се върна в Смолян и да режисирам в Родопския драматичен театър

    Днес 18 годишната Петриела Бачева от Смолян получи поредното си отличие, този път това е Националната диплома от МОН, която тази година за отличен успех получават 23-ма випускници от цялата страна. Тя е завършила с пълен отличен всички класове на образованието си в ГПЧЕ"Иван Вазов" в Смолян, както и пълни шестици на зрелостните изпити след 12-ти клас.

    Областният управител на Смолян Недялко Славов връчи отличието на церемония в Областната администрация, а сред гостите бяха шефът на РИО на МОН Иван Муцевски, много учители и преподавали на Петриела от началното училище до края на образованието й в ГПЧЕ „Иван Вазов“ в Смолян. Щастливи и горди с невероятната си дъщеря в залата бяха родителите, бабата и дядото на Петриела, за която се казаха изключителни думи, а всички- от учителите до директорката на гимназията я наричаха Пипи. Петриела Бачева вече е студентка в Софийския Университет „Св.Климент Охридски“, където е приета с пълен отличен в специалността с най-висок бал "Скандинавистика".

    Сега се готви да кандидатства и режисура за драматичен театър в НАТФИЗ. „Ами голяма мечта ми е един ден, ако завърша режисура, да се върна в нашия театър, /б.а. Родопския драматичен театър “Николай Хайтов“ в Смолян/ и да режисирам собствената пиеса тук, в Смолян“, сподели девойката пред СмолянБГвести.нет.  Прекрасното смолянско момиче признава, че до към 10 клас е имала идея да следва в чужбина. Решава обаче да е една от малкото, които остават в България, макар че могат да учат в най-елитните световни университети. „Мисля, че имам какво да дам на страната си. Трябва да съм тук и да развивам това, което мога“, скромно обясни непопулярния си избор златното момиче. То призна, че се вдъхновява от всичко и всички - от спортисти до учени, но всеки ден търси нови предизвикателства: „Постоянно трябва да се търси вдъхновение, защото иначе човек ще се откаже“.

     Още на 4 годинки тя се научава да чете, като основна заслуга за това има нейната баба, г-жа Райдовска,  дългогодишен преподавател по руски език. Любимата й книга не случайно е „Пипи дългото чорапче“, която момичето се надява да прочете отново, но като студентка по скандинавистика вече в оригинал. „Освен че беше първата ми книга от списъка за 1 клас, на мен ми викат Пипи. Затова имам по-различно отношение към нея“, споделя девойката, която освен перфектен английски, владее немски, сега е записала да учи италиански, но още не е привлечена от руския, на който нейната баба е учила поколения смолянски ученици. Петриела чете всичко, но не крие, че огромната й слабост са пиесите, а особено се вълнува от Шекспир.

    „Много е вдъхновяващ Шекспир, защото това са неща писани преди 500 години, а не са се променили изобщо. Той е вечен автор!“, казва в заключение златното момиче, което през януари тази година е завършила първата си авторска пиеса.

    Рядко се чуват толкова похвални думи и слова от учител за ученик, но на днешното тържество те не бяха просто официален протокол за тържествено събитие. „Националната диплома е почетно звание с морален характер, но това е напълно достатъчно, защото във всеки един момент Пипи е готова да покаже изключителната задълбоченост и многопосочност на знанията си. Националната диплома е само едно от признанията, които тя ще получава през живота си, защото е изграден, хармоничен и смислен човек. Такъв човек винаги успява да открива стойностното и непреходното в живота“, каза преподавателката й по БЕЛ и класен ръководител в гимназията за чужди езици Петя Падешева. Тя призна, че през годините много пъти се е налагало да пише препоръки и характеристики за Петриела и винаги несъзнателно е започвала с изречението: “За мен е чест и привилегия да имаш такива ученици като нея“.

    Класната й изброи качества като "изключетилна интелигентност, многопосочни интереси, задълбоченост, самодисциплина, здравословна амбиция и благост на харакетра, висок морал и духовност“ и допълни, че те са само част от онова, което я прави специална. Бащата на Петриела, инж. Валентин Бачев благодари за отличието от името на семейството и добави, че дърщеря му е била във възторг от учителите си - от детската градина до завършване на езиковото училище в Смолян.

    Класната й ръководителка от 5-до 7 клас, г-жа Николова смути момичето, като стана на крака и покланяйки се каза: „За мен е чест, дълбок поклон за теб дете- като човек, като личност и български гражданин!“ 

    Директорът на ГПЧЕ Надежда Горанова връчи букет и подарък за Петриела, с думите: „Тези цветя са за една амбициозна, интелигентна и невероятна ученичка от нашето училище. Тя получава Национална диплома, тя е една от 23-мата пълни отличници от цялата страна. Зад това се крие пълно отличие за целия период на обучение в езиковата гимназия, пълни шестици на двата зралостни изпита по БЕЛ и английски език, много труд - четене до късно и лишения от забавления. Изключително сме горди, че Петриела е ученичка от нашето училище“, каза още Горанова и допълни, че девойката винаги може да разчита на помощта и подкрепата на всички преподаватели в ГПЧЕ“Иван Вазов“ в Смолян.

    Щиляна Чакърова

    Източник: Smolyan.bgvesti.NET

    Facebook коментари

    Коментари в сайта

    Видеа по темата

    Още новини

    Последни новини