Окръжният съд в Смолян даде 8 години затвор за 18 годишния Антон Петков, убил с нож Никола Мавродиев

    Днес в Окръжният съд в Смолян се даде ход на делото за убийството на 24 годишния Никола Мавродиев, който беше наръган с нож на 27 декември 2015 г. след пиянски скандал. Делото се гледа по съкратена процедура и завърши с присъда от 8 години лишаване от свобода при първоначален строг режим. От поисканата от прокурора присъда от 12 години затвор, Съдът намали наказанието с 1/3 заради споразумението за съкратен съдебен процес и смекчаващите вината обстоятелства- като чисто съдебно минало и пълни самопризнания на 18 годишния Антон Петков. От 8 годишната присъда ще се приспаднат и 9-те месеца, които убиецът на Никола е прекарал в ареста. Присъдата може да бъде обжалвана в 15 дневен срок и родителите на Никола ще го направят, стана ясно след края на делото. 18 годишният Антон Петков, беше докаран от Пловдивския затвор, където беше задържан с постоянна мярка за неотклонение след смъртта на младежа.

    В съдебната зала дойдоха близките и приятелите на Никола, както и майката на Антон Петков и приятелката му Жана Софрониева, която е била пряк свидетел на скандала, завършил със смърт на моста на пешеходната зона в Смолян. Почернените родителите бяха конституирани като частни съдебни обвинители за нанесените им вреди от смъртта на сина им, а докато прокурорът четеше обвинителния акт, майката и сестрата не успяха да сдържат сълзите си.

    Съдът даде ход на делото по съкратената процедура на съдебно следствие, която НПК позволява, с което обвиняемият призема всички събрани в разследването факти и доказателства, и описани в обвинителния акт.  18 годишният Петков е обвинен по чл. 115 от НК за умишлено убийство с пряк умисъл, а  подсъдимия Антон и пред Съда се призна за виновен.

    Антон Петков е роден през 1995 година, с чисто съдебно минало до момента на кървавата драма, когато е бил ученик в 12 клас. Според комплексната съдебно- психиатричната експертиза Антон не страда от психични заболявания и е бил напълно вменяем, като напълно е осъзнавал какво извършва. По време на убийството той не е бил във състояние на физиологичен афект, което би смекчило вината му.

    Между 18 годишният Петков и убития Никола е имало спречкване около месец преди фаталния 27 декември, но тогава се разминало без последствия. В 04 часа на 27 декември обаче вече пили алкохол, употребили са и наркотици в нощното заведение в града и отново се сдърпали. Двамата се сбили, а 24 годишният Никола бил наръган 4 пъти със сгъваем нож, тип „пеперуда“ с обща дължина 23 см. Никола е починал на път за болницата от тежка кръвозагуба в следствие на раните, които били нанесени с особена сила и били около 16-17см, засягайки важни органи и артерия в областта на корема и гърба. Мелето се разиграло светкавично, сбиването продължило около 1 минута и никой освен приятелката на Антон, Жана, която е свидетел по делото, не се намесил. При опита да ги разтърве тя също била също ранена в крака от ножа, който самата тя подарила на убиеца няколко дни по -рано. Антон се опитал да се отърве от оръжието, хвърляйки го в храстите зад болницата, но по-късно сам го посочил на разследващите. Антон като цяло определя трагичния случай като „грешка“ и се признава за виновен, но продължава да твърди, че действал при самозащита и само искал да сплаши убития Никола.

    Щиляна Чакърова

    Източник: Smolyan.bgvesti.NET

    Facebook коментари

    Коментари в сайта

    Последни новини