Длъжниците не знаят какво плащат на съдебните изпълнители

Масово длъжниците не знаят какви и колко такси плащат на частните съдебни изпълнители, сочат резултати от кампания на камарата на ЧСИ.

Това е един от въпросите, които възникват при срещите в различните общини, по инициатива на ЧСИ и сдружението на общините, предаде БТА. 

"На хората не им е ясно, че в разноските по делото влизат и юрисконсултските възнаграждения", обясни председателят на камарата Георги Дичев.

Хората се интересуват още какви са възможностите за обжалване на постановлението за разноските по делото, за възможностите за разсрочено плащане на задълженията, срокът за доброволно изпълнение.

Сред най-често търсената информация е процедурата за вдигане на възбраната след приключване на делото. Интересуват се и от законовите възможности за защита на длъжника, както и какви са последиците от неплащане на задълженията.

За пореден път от камарата се обявиха против юрисконсулстските хонорари, които значително увеличават дълга. Така от ЧСИ подкрепят искането на омбудсмана да бъде променен ГПК в тази му част. 

Камарата отчита ръст на новообразуваните изпълнителни дела за първите шест месеца на тази година в сравнение със същия период на 2015-та. Този ръст се дължи на делата, по които ЧСИ събират дълговете към съдилищата и общините.

Нивата на продажбите се запазват. През първите 6 месеца са осъществени 4650 продажби на имоти, докато през същия период на м.г. те са 4850.

Сред най-големите продажби са хипермаркет в столичен търговски център на бул. "Цариградско шосе" за 32 млн.лв., както и авиоремонтният завод "Авионамс"" в Пловдив за 28,9 млн. лв. 

Камарата създава и Европейско училище по принудително изпълнение. Една от идеите е да бъде организирано обучение, заради бързо променящо се законодателство, особено в посока европейски измерения на принудителното изпълнение. 

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини