Масларова: Приемаме по-рано План за заетостта

Над 140 млн. лева за активни мерки по заетостта отделя за първи път държавата, каза министрът на труда и социалната политика Емилия Масларова след среща с ръководствата на двата синдиката и представители на работодателите.

Масларова обясни, че парите се отделят не само за нови работни места, а и за запазване на досегашните. Това ще помогне на фирмите да задържат при намалено работно време своите служители и ще спаси от безработица 18 700 души.

Тя каза, че безработицата за месец декември 2008 г. е била 6,23%, като през месец януари т.г. 6000 души са започнали работа в първичния пазар на труда.

През декември м.г. без работа са останали 3426 души. Общо за януари т.г. на пазара на труда чрез Националния план за действие ще работят над 43 000 души.

Масларова обясни, че в четвъртък МС ще гласува Националния план за заетостта, което е по-рано от предвиденото. Това се прави заради финансовата криза, уточни тя.

Емилия Масларова заяви още, че има 100 обекта на общините по Социалния и инвестиционния фонд и проекта "Красива България", което допълнително създава възможност за откриване на нови работни места.


Източник: dnes.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Още новини

Последни новини