Гълъб Донев: Родителите на деца с увреждания няма да връщат пари

Като служебен министър не бих искал да коментирам това, което партиите правят като обещания. Ще са необходими около 1,5 млрд. лева, за да се изпълнят техните обещания за увеличаването на пенсиите. На всеки един социален министър би му се искало да увеличава пенсиите, но трябва да бъде направен ясен и точен разчет с бюджета откъде ще дойдат тези средства и откъде ще се вземат. Това заяви служебният министър на труда и социалната политика Гълъб Донев пред bTV.

По думите му във ведомството му не са открити сериозни нарушения по процедурите на обществените поръчки. 

Относно опасенията на родителите на деца с увреждания, че трябва да връщат пари, отделени за социални асистенти, Донев беше категоричен, че "нито едни родител на дете с увреждане няма да връща пари на общините."

"Това недоразумение се получи от това, че предходната година бяха направени промени в семейните помощи за деца. Там всички интеграционни добавки сега са обединени в една помощ по Закона за семейните помощи за деца и има увеличение на средствата за родители на деца с увреждания. Всички нови помощи, заложени за тази година са увеличени."

Относно случая с пребитото дете от Ихтиман, което лежи в кома в „Пирогов“ социалният министър обясни: "От 2015 година социалните служби следят случая и преди е имало побой над детето. Детето е било временно отнето на родителите и август 2016 е било върнато след направена оценка на семейството. В този конкретен случай невинаги е било възможно да се подават сигнали до отдела за Закрила на детето. Прокуратурата е образувала досъдебно производство и тече разследване".

В коментар по случая за двете момчета от Афганистан, които трябваше да бъдат настанени в Дома за деца, лишени от родителски грижи в Широка лъка, Донев заяви, че последната информация е, че е едното от тези момчета е над 18 години и към него се предприемат други действия. Другото момче е преместено в друга институция. 

„Обществото трябва да прояви търпимост и съчувствие към тези деца. Трябва да бъдат полагани грижи, които да им позволят да се развиват нормално“, допълни Донев. Той уточни, че в България има 26 непридружени лица с хуманитарен статут. За тях се полагат грижи от социалните служби.

 

Източник: http://www.actualno.com

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини