Operation Classific: Обиските в Англия продължават

Още двама дущи са задържани във връзка с атаката в Лондон на 22 март, съобщи на днешния брифинг шефът на антитерористичното звено на Скотланд Ярд Марк Роули.

"Проведохме още два значими ареста, в северозападна Англия и в окръг Уест Мидландс", каза Роули.

Жена е била пусната срещу парична гаранция. Девет души остават в ареста и са разпитвани в момента.

Полицията продължава обиските на домове и квартири на заподозрени във връзка с терористичната атака. Към момента са обискирани 16 обекта, за експертиза са взети 2700 улики. Разследването е под наименование Operation Classific

Полицията вече е получила информация от 3,5 хиляди свидетели, в това число и снимки.

Вчера бе съобщено за мащабни обиски в Бирнингам, където е живял атентаторът до края на 2016 год. и откъдето е взета под наем колата за нападението. Днес почина от нараняванията си още една от жертвите - 75-годишният лондончанин Лесли Родс, с която броят на убитите стана 4. Роули каза, че най-малко 50 души са били ранени, като при 31 е било необходимо болнично лечение. Двама души остават в критично състояние, за единия има опасност за живота. При нападението бе убит и самия атентатор Масуд, след като наръга и уби невъоръжената охрана на парламента Кийт Палмър и прегази смъртоносно Ейша Фрейд и Кърт Кохран на моста Уестминстър.

Роули каза, че полицейското разследване трябва да разкрие мотивацията, подготовката и сътрудниците на Масуд. "Нашата решимост е да разберем дали той е действал напълно сам, вдъхновен от терористична пропаганда или други са насърчавали или поддържали."

​Рожденото име на Масуд е Ейдриън Ръсел Ажао. Той е роден в Кент, в различни периоди е живял в Лондон, Съсекс и Лутън, а последно - в Уест Мидландс.

Според публикации днес, Масуд е писал в автобиографията си, че е бил преподавател по английски в Саудитска Арабия през 2005 г. и се е върнал във Великобритания през 2009 г., когато става "старши учител по английски език" в колежа TEFL в Лутън. През 2012 г. създава биснес за уроци по английски език, наречен IQRA, базиран в Бирмингам.

Източник: Haskovo.NET

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини