Робот се учи да ходи

Британски експерт е конструирал робот, който се учи да ходи и имитира еволюцията на животните, съобщи в. "Дейли телеграф", като се позовава на публикация в сп. "Ню сайънтист".
Машината се приспособява, когато й се слагат нови крайници, обясняват учените. На земноводните са били нужни милиони години, за да се превърнат в четирикраки животни, докато роботът прави нещо подобно за часове. Успоредно с развитието на физическото му тяло, софтуерът му автоматично се уголемява и усложнява, твърдят специалистите.
Д-р Кристофър Маклауд, инженер по изкуствен интелект от абърдийнския университет "Робърт Гордън", казва: "Ако искаме да създадем истински сложни хуманоидни роботи с голям брой сензори и по-сложни видове поведение, много е важно с течение на времето устройствата да стават все по-сложни, също както биологичните същества".
Той казва, че в процеса на развитието мозъкът на животните постепенно се уголемява, като се приспособява към появата на нови крайници и сетива.
По сходен начин мозъкът на робота, създаден от инж. Маклауд, командва нови снопчета "неврони" да се приспособяват към нови добавки към тялото му.
Екипът на Маклауд започнал с прост робот, голям колкото книга с меки корици с две клечки вместо крака.
Те се въртели на 180 градуса посредством мотори.
Учените дали на робота команда да стигне максимално далеч за 1000 секунди и операционната му система развила най-бързата форма на придвижване, за да изпълни задачата.
Маклауд разказва: "Отначало той се прекатурваше, но постепенно започна да се движи напред, без да пада. Ставаше все по-добър, докато накрая започна да подскача".

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини