Смолянско момиче е сред десетте най-знаещи четвъртокласници в България

    Четвъртокласничката Анна-Мария Станчева представи достойно Смолян и училището си "Отец Паисий" на VI-тата Национална олимпиада "Знам и мога".

    Домакин на престижното състезание беше Начално училище "Св.Св. Кирил и Методий" в Ямбол. Участваха 48 деца от четвърти клас от цяла България. В Ямбол Анна-Мария придружаваха нейните родители, класната ѝ ръководителка Тоска Капитанова и старши експертът за обучението в начален етап в РУО-Смолян Лидия Парпулева. "Като цяло организацията беше много добра, за децата имаше специална "Вечер на запознанствата", организирана от домакините, така че те нито за миг да не се стресират от това, че са на състезание", сподели майката на Анна-Мария - Анета Станчева. Всяко едно от децата-участници е било представено със своята визитка. Според тази на Анна-Мария, от предметите в училище любими й са математика, български език и литература, човекът и обществото и човекът и природата. Малката смолянчанка участва на математически състезания и усилено за занимава със спорт, а когато порасне иска да учи ветеринарна медицина.
    Самата олимпиада "Знам и мога" е интердисциплинарна, с общо 12 задачи, в които децата трябва да покажат нестандартно логическо мислене и прилагане на наученото в практиката, поясни Лидия Парпулева. Темата тази година е била за звездите и описание на нощното небе. Задача, която би затруднила и възрастен.
    Анна-Мария Станчева обаче се е справила много добре и има 40 точки от 50 възможни. Това я нарежда в челната десетка на най-знаещите четвъртокласници в страната. Максимално постигнатия резултат на олимпиадата е 48 точки.
    "За мен това беше много важен шанс - да се състезавам с най-добрите деца на България", коментира специално за СмолянБгВести Анна-Мария, след пристигането си от Ямбол. Тя сподели още, че е доволна от представянето си, успяла е и да се запознае с много други деца и да завърже нови приятелства.
    "Основна заслуга за постиженията на Анна-Мария, както и на целия клас, има учителката ѝ Тоска Капитанова. Тя е тази, която се занимава с децата и подпомага тяхното развитие. Затова сме ѝ много благодарни", каза още майката Анета Станчева.

    Величка Петкова

     

    Източник: Smolyan.bgvesti.NET

    Видеа по темата

    Facebook коментари

    Коментари в сайта

    Последни новини