Деца и тийнейджъри танцуваха, пяха и рецитираха на руски

Изображение 1 от 3

  380 участници на възраст от детската градина до дванайсти клас събра в Смолян четвъртото издание на Фестивала "Пусть всегда будет солнце". Регионалният етап в Родопския драматичен театър се превърна в истински празник на руската поезия, песен и танц.
  Фестивалът се проведе в четири категории - мажоретни състави, танци, песни и поезия. Изпълненията бяха на две сцени. Компетентно жури оценяваше участниците в отделните жанрове, отчитайки възрастовата група, подбора, репертоара, сложността на изпълнението, сценичната реализация, костюма и общото художествено въздействие. Изпълненията бяха общо 90.

  "Интересът расте и ние явно успяваме да постигнем целите на фестивала, а те са именно популяризиране на руската поезия песен и танц, повишаване на интереса към изучаване на руския език и приобщаване на младите хора към богатството на руската култура", сподели Павлина Марковска от Движение "Русофили" - един от основните организатори на фестивала.

  Децата, желаещи дя се изявят бяха от всички краища на Смолянска област. Най-много бяха участниците от Смолян, но имаще представители и на общините Девин, Чепеларе, Баните, Рудозем.
  В продължение на няколко часа феерия от звуци, танци, костюми изпълни сцената. От най-малките - малчуганите от детските градини, до тийнейджърите в най-голямата възрастова група 9-12 клас, всички пяха и танцуваха с настроение и заразиха и публиката.

  Накрая бяха излъчени и победителите. В категория мажоретни състави първите награди бяха три - за сборни групи от детските градини "Родопчанче" и "Слънце" и ОУ "Св.Св.Кирил и Методий" - с. Смилян. В категория поезия при най-малката възрастова група първото място спечелиха Венислав Караилиев и Константин Милев от ДГ "Слънце". Във възрастовата група 1-4 клас първенец е Марин Командарев от СУ "Христо Ботев"-Девин, в групата 5-8 клас победител е Христина Календжиева от ОУ "Проф.д-р Асен Златаров" и при най-големите 9-12 клас първи е Преслав Максимов от ППМГ "Васил Левски". При индивидуалните изпълнения на песни имаше три първи места при най-малките - Катерина Стойнева от ДГ "Слънце", Йоана Гигова от ДГ "Радост" и Ирра Демирева от НЧ"Звезда" - с. Елховец. В групата 1-4 клас победители са Ина Лебанова от НЧ "Кирил Маджаров" и Рая Ковачева от ОДК - Смолян. В групата 5-8 клас отново са присъдени три първи места - на Екатерина Узунова и Константина Перпериева от НЧ "Кирил Маджаров" и на Цветелина Мурджева от СУ "Васил Дечов" - Чепеларе. При най-големите първото място спечели с изпълнението си Петър Бояров от СУ "Христо Ботев" - Девин. При груповото изпълнение на руски песни, от най-малките най-добре се изявиха малчуганите от ДГ "Синчец". При 1-4 клас победители са Вокална група "Приятели мини" от ОДК, при 5-8 клас първи са Вокална група от НЧ "Балкански просветител", а при 9-12 клас първи са учениците от ПГИ "Карл Маркс" - Смолян. И в последната категория - танци, при най-малките победители са ДГ "Синчец" и ДГ "Родопчанче" - група "Звънче". Три първи места бяха присъдени в групата 1-4 клас на ТС "Родопчанче малки", ТС "Дъ уан"-група Двойки и "Дъ уан"-група Школа. В групата 5-8 клас победители са ТС "Дъ уан"-група Джуниър, а при най-големите 9-12 клас първите места са две - за ТС "Родопчанче големи" от НЧ "Балкански просветител" и ТС "Дъ уан"-група Тийн.

  На победителите в отделните категории се пада честта да представят Смолянска област на зоналния етап на Фестивала, който тази година ще бъде във Велинград.

  Величка Петкова

   

  Източник: Smolyan.bgvesti.NET

  Facebook коментари

  Коментари в сайта

  Хороскоп за 29.10.2020

  Хороскоп за Овен

  Овен
  Отнасяйте се с повече търпение към хората и нещата, които не са по вкуса ви. С такт и добро желание със сигурност ще постигнете повече, в противен случай ще си създадете напрежение и няма да постигнете целите си. Приятел ще ви предложи идея, което ще ви амбицира, но и затрудни.
  29 окт 2020

  Хороскоп за Телец

  Телец
  Днес бъдете добронамерени към по-низшестоящите от вас, не знаете кога ще имате нужда от услугите им. Не е изключено незаетите да имат късмет през този ден и да си намерят подходяща работа. Общуването ви с приятели ще бъде особено приятно.
  29 окт 2020

  Хороскоп за Близнаци

  Близнаци
  Следете внимателно какво се случва около вас и преценете кога да се включите с активни действия. Не допускайте обаче превръщането си в обикновени наблюдатели на събитията, тъй като имате много възможности и ще е жалко ако не ги осъществите. Наложете си да не се занимавате с работа, която не е наложителна за дадения момент и се постарайте да се съсредоточите върху най-важното. Предстоят ви добри новини в личен план.
  29 окт 2020

  Хороскоп за Рак

  Рак
  Ако разнообразите деня си с пътувания и други приятни занимания, ще обновите духа, здравето и психиката си. Общуването ви с хора, с които ви е приятно да бъдете, ще се отрази и на работата ви, по косвен или пряк начин. Равновесието може да бъде постигнато, стига то да не е в противоречие с чувството ви за свобода.
  29 окт 2020

  Хороскоп за Лъв

  Лъв
  Днес ще постигнете голям делови успех, който ще затвърди положението ви на работното ви място. Имате основания за радост, но не бива да забравяте и за следващата си стъпка, която може да се окаже решаваща. Харчете разумно, не купувайте излишни вещи.
  29 окт 2020

  Хороскоп за Дева

  Дева
  Ще търсите нови форми за изява на талантите си, преминавайки през деня в забързано темпо. Ще получите известия, които ще ускорят процесите в живота ви. Запознанство или утвърдена връзка ще ви създаде приятни емоции. С внимание ще се отнесете към проблемите на близък човек и ще му помогнете да ги преодолее.
  29 окт 2020

  Хороскоп за Везни

  Везни
  В професионален план денят е прекрасен и на мнозина им предстои служебно повишение. Ако сте безработни днес имате много добри шансове да промените това положение. Бъдете упорити и настоятелни. Със сигурност ще успеете.
  29 окт 2020

  Хороскоп за Скорпион

  Скорпион
  Изразете доброто си отношение към хората, с които общувате и делата ви ще се подреждат така, както ги предвиждате. С настроение ще разгърнете сили в много посоки, което неминуемо ще се отрази на живота ви. Не сте от хората, които чакат на готово и днес ще го потвърдите отново.
  29 окт 2020

  Хороскоп за Стрелец

  Стрелец
  Ще откриете перспектива за себе си в разработването на нов проект и акуратно ще се захванете с него. Без да губите време, ще направите нужните проучвания и ще намерите хората, с чиято финансова подкрепа ще го реализирате. Отношенията ви с постоянния партньор са променливи, проявете повече активност и не чакайте наготово решенията му.
  29 окт 2020

  Хороскоп за Козирог

  Козирог
  Ще фокусирате върху себе си вниманието на много хора, което ще повдигне и без това високото ви самочувствие. Лесно ще създавате нови приятелства и връзки. Работата ще ви отрезви, налагайки ви строг и делови подход към текущите ви задачи. Не се щадете, когато трябва да покажете готовност за взаимопомощ.
  29 окт 2020

  Хороскоп за Водолей

  Водолей
  Ще защитите позицията си по въпроси, касаещи бизнеса, финансите и не на последно място личния ви живот. Ще работите по осъществяване на програмата си и по-малко ще се съобразявате с мнението на другите. Но ще ви се наложи да проявите разбиране и към обща тема, зачитайки и мнението на партньорите си.
  29 окт 2020

  Хороскоп за Риби

  Риби
  Предприемате рискована операция, но сте силно убедени в успеха си. Ще сполучите, ако не действате прибързано и не правите непременно онова, което сте решили. Много биха ви помогнали съветите на близки и колеги, особено на онези от тях с повече опит. Мислете в перспектива, а не единствено в настоящето, това ще ви помогне да вземете правилното решение.
  29 окт 2020
  Последни новини