Бил ли е Патриарх Евтимий в последните си дни нейде в Златоградско

Изображение 1 от 2

    Доказателства за пребиваването на висшия духовник ще търси археологът проф. Николай Овчаров при разкопки на средновековна църква в село Добромирци

    Спасителни разкопки на средновековна църква в село Добромирци стартира от средата на май проф. Николай Овчаров. Археологическите проучвания се финансират от спонсори и основно от фирма "Бултекс" на Александър Митушев.
    През летния археологически сезон проф. Овчаров ще работи и на един обект от римско време в района. Но според него изключително важни са разкопките в Добромирци. Идеята е в рамките на около две седмици да се разкрият основите на църквата, дълга 10 метра и датирана от 13-14 век при проучвателни разкопки през 1960 година, извършени от археолози, които вече са покойници.
    Според Овчаров църквата е много представителна, а освен това археологът смята че ще попадне на интересни находки. Пред журналисти в Златоград той изложи хипотеза, свързана със заточението на последния патриарх на Второто българско царство Евтимий Търновски.
    "Всички знаем, че след падането на Търново патриарх Евтимий е заточен някъде в Македония, така е написано в изворите, Македония тогава не се разбира днешна Македония, а района между Солун и Одрин, т.е. Беломорието плюс Родопската част", посочи проф. Овчаров. И ако приемем, че Евтимий е заточен в Бачковския манастир, както се лансира, то Бачковският манастир има много метоси в Източните и Средните Родопи, чак до Беломорието. Според хипотезата на археолога много вероятно е Патриарх Евтимий да е бил заточен именно в някой от тези значително по-скрити в планината метоси, а не в централния манастир. Зад тази теза застана и известният медиавист от Великотърновския университет проф. Пламен Павлов.
    Друг интересен момент допълва интереса към църквата в Добромирци. "През 30-те години на миналия век, когато в съседното село Бенковски започват да строят джамия се попада на гроб, а в гроба има положен епископ, седнал, както се полагат епископите, със златовезани дрехи. Естествено тоя гроб не е запазен, но факт е че някакъв архиерей, висок архиерей е бил погребан в това село", каза още проф. Николай Овчаров. Думите му потвърди и краеведът Величко Пачилов, който дори допълни историята, чута от очевидци, че погребаният висш християнски духовник е бил с митра, т.е. корона.
    "Така че не е изключено наистина тези разкопки на средновековната църква в Добромирци да дадат данни именно за толкова важен епизод от нашата история", заключи Овчаров.
    След разчистването на основите на църквата, има идея тя да бъде възстановена и да се превърне в още един обект на културно-историческия туризъм в района на Златоград.

    Величка Петкова

     

    Източник: Smolyan.bgvesti.NET

    Видеа по темата

    Facebook коментари

    Коментари в сайта (1)

    • 1
      Ки
      Киряк стефчо
      0 0
      06:29, 4 май 2017
      Стига вече с тази измислена от Овчаров история.Всичко това го прави за пари малко му е подарената къща.Лапа той Лапа.
    Последни новини