Екшън в центъра на стария Златоград: Гърмят пушки от края на 18 век

Изображение 1 от 3

    Башибозук напада и граби, жени пищят, хайдути ги спасяват, гърмят пушки и пищови. Това не е сцена от исторически филм, а атрактивна възстановка, с която в стария Златоград пресъздадоха събития отпреди повече от 200 години – времето на легендарния Делю войвода. И нападатели, и защитници бяха въоръжени с автентични оръжия – с предно пълнене от края на 18-ти и началото на 19-ти век.

    Старинните пушки вече ще се реставрират в новата тюфекчийска работилница, която отвори врати в Етнографския ареален комплекс. А откриването й беше ознаменувано с всеобщ залп. В атрактивната възстановка, чийто двигател отново е Александър Митушев, се включиха повече от 20 души от клуб „Родолюбие" - Пловдив.

    Един от най-дейните участници във възстановката беше и майсторът-реставратор Димитър Мирчев, който от Батак се преселил в Златоград, за да възстановява старинните пушки. За майстора работата е и хоби, но в същото време изисква много време и прецизност. Разказва че повече от два месеца например му отнело възстановяването на един от най-скъпите за него пищови в силяха, но го е изпипал до украсата и сребърния пръстен на дулото. Майсторът държи на автентичността на оръжията, а ги реставрира, защото така показва, че „ Дори и с тези оръжия примитивни нашите деди и прадеди са успявали да печелят битки”.

    Най-разнообразни са автентичните оръжия в колекцията, която е представена както в работилницата, така и в музея на Делю вовода. „Имаме шишанета, сливенски бойлии, имаме  арнаутски пистолети, пищови, така че всичко е ценно, което е използвано и говори за история”, казва Александър Митушев.

    С новата тюфекчийска работилница се затваря целия цикъл от занаяти, представени в уникалния Етнографския комплекс в Златоград. А още с отварянето й майсторът-тюфекчия вече не може да насмогне на поръчките.

    Величка Петкова

    Източник: Smolyan.bgvesti.NET

    Видеа по темата

    Facebook коментари

    Коментари в сайта (1)

    • 1
      Ив
      Иван Карабов
      1 -1
      09:38, 11 сеп 2017
      Искам да направя едно уточнение. Участниците във възстановката СА ОТ комитет "Родолюбие" Пловдив а не клуб Единение и Родопски хайдути,
    Последни новини