Как да извлечете най-много полезни вещества от чая

Чаят е една от най-популярните напитки в света. Чаят е въпрос на вкус, всеки има свои собствени предпочитания. Но какво твърди науката за това как да извлечем максималното от отварата ?

Консумацията на чай е свързана с редица ползи за тялото. Той подобрява настроението и работата на мозъка, намалява риска от развитие на сърдечни заболявания и диабет.

Чаят е източник на витамини и минерали, включително флуорид, магнезий и цинк. Здравословния му ефект обаче се дължи най-вече на три биоактивни съставки: катехини, кафеин и л-теанин.

Изследванията с животни доказаха, че тези вещества имат множество ползи за тялото. Изследванията върху хора обаче далеч не са толкова категорични. Катехините са вид полифеноли, група вещества с антиоксидантни свойства. Антиоксидантите са молекули предотвратяващи увреждането на клетките.

Кофеинът им ободряващ ефект, а аминокиселината л-теанин е отговорна са успокояващите свойства на чая. Тези вещества придават и характерния вкус на отварата.

Кой чай е най-здравословен ?

Черният, белият и зеленият чай, както и чаят оолонг произлизат от едно и също растение – Camellia sinesis. Разликите произтичат от времето на прибиране на реколтата и от обработката, но най-вече от степента на окисление.

Черният чай е напълно окислен, чаят оолонг частично, докато белият и зеленият са неокислени. Белият чай се бере най-рано, докато зеленият на по-късен етап.

Обработката почти не влияе на л-теанина, съдържанието във всички видове чай е еднакво. Кофеинът обаче варира в широки граници. Най-богат на кофеин е черният чай. Катехините се променят в резултат на окисляването, затова най-високи нива са засечени в зеления и белия чай.

По-голямото количество антиоксиданти и по-малкото количество кофеин са причина зеленият чай да се смята за особено здравословна алтернатива. Макар че всички чайове са добър източник на л-теанин, кофеин и катехини.

Внимавайте обаче, защото думата “чай” върху етикета не гарантира биоактивно съдържание или здравословни свойства. Студените и инстантните чайове съдържат по-малко биоактивни вещества, но са богати на захар.

Прекомерната употреба на чайове също е вредна, защото в тялото ви попада твърде много кофеин. Танините, още една група полифеноли в чая, се свързват с желязото и предотвратяват усвояването му, ако напитката се консумира по време на или непосредствено след хранене.

Търпението е важно. Ако държите пакетчето чай в чашата едва 15-30 секунди, ще се лишите от много от биоактивните вещества.

При запарване на чая в прясно сварена вода в продължение на 2-3 минути, се отделят около 60% от катехините, 75% от кафеина и 80% от л-теанина. Колкото по-дълго държите пакетчето във водата, толкова повече биоактивни вещества и по-силен вкус ще получите. Изследване сочи, че при запарване при 80 °C  в продължение на 20-30 минути се отделят най-много биоактивни вещества. Това обаче едва ли е практично в ежедневието, а едва ли е и вкусно.

Интересното е, че киселиността на водата също влия върху извличането на полезните вещества. Водата с ниско pH извлича от чая повече биоактивни вещества в сравнение с водата с високо pH. Водата от кранчето е с pH 7, затова ще извлечето повече полза от чая, ако добавите към него и лимонов сок.

Чай в микровълновата ?

Идеята за приготвяне на чай в микровълновата би ужасила пуританите. Смята се, че микровълновите фурни не могат да се сравняват с чайниците що се касае до затопляне на водата. Микровълновите обаче ще ви помогнат да извлечете повече биоактивни вещества. Те увеличават количеството на полезните вещества в чашата ви чай. Добавянето на прясно сварена вода към пакетчето, кисненето му в продължение на 30 секунди, последвано от минута в микровълновата ще извлече повече биоактивни вещества от стандартното 3-минутно запарване.

Променя ли млякото здравословните свойства на чая ?

Някои изследвания твърдят, че млякото влияе на антиоксидантната активност и здравословните свойства на чая.

Други обаче сочат, че след консумация на чай с мляко, в кръвта попада същото количество антиоксиданти. Няма категоричен отговор на добрия стар въпрос, трябва или не трябва да се добавя мляко.

Листа или пакетчета ?

Листата съдържат повече биоактивни вещества, защото са по-качествени. Но листата в пакетчетата са нарязани на ситно, а това увеличава количеството на извлечените вещества.

Чаят с по-ниско качество, съдържа повече стебла, които са по-богати на л-теанин от листата. Макар да смятате, че чаят от листа има по-добър вкус, получавате повече биоактивни вещества от този в пакетчетата.

Източник: sciencealert.com

Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Хороскоп за 25.10.2020

Хороскоп за Овен

Овен
Ако днес се нуждаете от съвет, допитайте се до близък приятел или роднина. Така може да не се съмнявате в неговата лоялност. Видимо се нуждаете от промяна на обстановката около себе си. Сами можете да си създадете душевен комфорт, но също се погрижете и за близките си. Любовта ви се усмихва днес.
25 окт 2020

Хороскоп за Телец

Телец
По-често давайте израз на добрите чувства към близките си, за да се радвате на взаимност. Духът ви ще укрепне и това ще се отрази благоприятно на живота ви. Въпросите, които ви вълнуват ще намерят по-бързо решението си, срещайки разбиране и подкрепа. Не правете компромиси с нещата, които са важни за вас.
25 окт 2020

Хороскоп за Близнаци

Близнаци
Планирате да свършите много неща днес, но ако не се организирате по подобаващ начин, едва ли ще доволни от резултатите, които постигате. Част от вас губят прекалено много време в колебания и това едва ли ще им помогне да се вместят в предвидените за работата им срокове. Можете да оползотворите свободното си време с активно раздвижване или спорт.
25 окт 2020

Хороскоп за Рак

Рак
По никакъв друг начин не виждате изхода от нещата за себе си, освен като победители. Това ви поведение ви поставя най-отпред и ви мотивира да дадете най-доброто от себе си. Нямайте колебания относно начина си на действие, вие знаете къде са силните ви страни. Ще имате подкрепа, ако такава ви е нужна.
25 окт 2020

Хороскоп за Лъв

Лъв
Ще останете доволни днес от това, което се случва около вас. Имате възможността да изпълните намеренията си и го правите по блестящ начин. Измъквате се ловко от деликатна ситуация и то в печеливша позиция. Ще ви се наложи да изчакате още нещо, което досега не ви се е отдавало, скоро ще успеете да го направите според предварителните си планове.
25 окт 2020

Хороскоп за Дева

Дева
Очаква ви дълго мечтан ден в домашна обстановка, където атмосферата едва ли ще бъде нарушавана от разноречия и други неприятни неща. Наслаждавайте се на спокойствието си и ако имате време подгответе плановете си за предстоящата седмица.
25 окт 2020

Хороскоп за Везни

Везни
Придържайте се към онова, което се изисква от вас, за да не ви вземат за особняци. Желаете да имате повече свобода, но засега се задоволете с това, което ви се предлага. Ще намерите верния път към сърцето на желания от вас човек, но трябва и вие да дадете от себе си повече.
25 окт 2020

Хороскоп за Скорпион

Скорпион
След усилията ви напоследък парите няма да закъснеят. Постепенно възстановявате обичайния си ритъм на живот. Без излишни усилия получавате това, което искате. Добри новини свързани с близките ви правят деня ви още по-хубав. Съвместни ангажименти ви дават възможност да получите добри позиции.
25 окт 2020

Хороскоп за Стрелец

Стрелец
Помислете кое е най-доброто за вас и семейството, и с него се заемете. Краткосрочните цели са за предпочитане, виждате резултатите веднага и това ви дава сили да продължите. Освен това се нуждаете и от почивка, а също и от развлечения. Дали ще ви стигне времето всичко…
25 окт 2020

Хороскоп за Козирог

Козирог
Днешният ден едва ли ще си останете у дома. Независимо с какво ще го свържете, бъдете сигурни, че ще останете доволни от прекараното време. Разтоварвате се сред хора, които не сте виждали отдавна или пък виждате за пръв път. При всички случаи промяната на обстановката ви се отразява особено добре.
25 окт 2020

Хороскоп за Водолей

Водолей
Ще имате възможност да изчистите някои стари задължения. В интимен план искреността би ви донесла успех, колкото и невероятно да звучи. Бъдете открити за желанията си и може да се изненадате от споделената обич, която ще срещнете. Приемате на доверие думите на непознат за вас, но не се лъжете.
25 окт 2020

Хороскоп за Риби

Риби
С желание ще се погрижите за близките ви хора, но и не само защото ще бъдете помолени за това. Добре съзнавате, че помагайки им да подредят живота си, помагате и на себе си. Изразявайки уважение към мнението на околните, ще откриете, че симпатиите ви са взаимни и от това ще последват интересни развития.
25 окт 2020
Последни новини