Професор Овчаров разкопава средновековна църква, нарекли я Църквата на усойниците

    Две големи усойници и няколко иманярски изкопа намерили археолозите в началото на разкопките си край село Добромирци, недалеч от Златоград. Затова и работно среновековната църква, която разкриват в момента, нарекли Църквата на усойниците.

    Работата е започнала само преди няколко дни, но вече ясно са очертани размерите на християнския храм. Добре запазени са стените, като едната се е съхранила до 2 метра височина. Църквата е с дължина 11 метра, с една полукръгла абсида, а в средновековието е имала и красив купол, твърди Овчаров. „Очевидно това е била една много добре направена сграда, с хоросан, подравнявания с дървени греди и с тухли, което е характерно именно за този период - края на 12-ти, началото на 13-ти век”, датира археологът. Заедно с него на обекта работят археолозите от Регионален исторически музей – Кърджали Полина Пиперкова и Благовест Молев, както и десетина местни – от Златоград и Бенковски. Работата напредва бързо и проф. Овчаров очаква всеки момент да има открития, защото по пода на църквата са локализирани три петна, проказващи погребения. "След няколко дни ние ще ги разкрием и аз се надявам да имаме повече светлина по нашата основна хипотеза - че по тези места някъде е бил заточен патриарх Евтимий", казва Овчаров. С усмивка археологът допълва, че е далеч от мисълта, че ще открие гроба на последния средновековен български патриарх. Но... в археологията винаги има изненади. Самата църква вече е доказателство за изконния християнски корен на населението в района.

    Разкопките се осъществяват със средства, дарени от жители на Златоград, а инициатор е Александър Митушев. Идеята е средновековната църква да бъде възстановена и да се превърне в място за поклонение. Местните дори мислят да нарекат храма на името на Свети патриарх Евтимий Търновски.

    Величка Петкова

    Източник: Smolyan.bgvesti.NET

    Видеа по темата

    Facebook коментари

    Коментари в сайта

    Последни новини