Борисов и Ципрас договориха нова ж.п. линия. Хепатит C може да се лекува. Преглед на печата

Посещението на премиера Борисов в Солун е сред водещите теми на петъчните вестници."България, Гърция и Сърбия създават икономически перспективи за региона. Такава теза изказа министър-председателят Бойко Борисов след срещата в Солун с гръцкия си колега Алексис Ципрас и със сръбския президент Александър Вучич... Според Борисов регионът има огромни перспективи в сфери като туризма, енергетиката, природните ресурси. Той акцентира и върху значението на железопътните и транспорти коридори, които да свързват държавите... Гръцкият премиер Алексис Ципрас също определи тристранната среща като изключително важна за региона. "Рискът от дестабилизация заради етнически и политически конфронтации, рискът от нарастване на ислямизма, последиците от мигрантските потоци са проблеми и ние всички искаме да работим в диалог за мира и стабилността на Балканите", подчерта Ципрас. - в. "Дневник".

Договориха втора жп линия между България и Гърция Пpемиеpът отиде до Италия c военния cпаpтан, cлед кaто пpезидентът Рyмен Радев взел еъpбъcа Втоpа железопътна линия да cвъpзва Бългаpия и Гъpция, договоpиxа в Солyн пpемиеpите Бойко Боpиcов и Алеĸcиc Ципpаc. Тpаcето на втоpата линия ще е Алеĸcандpyполиc-Ваpна-Рycе, а оттам ща cвъpзва Егейcко моpе c Центpална Евpопа, обяcни гpъцкият миниcтъp-пpедcедател. Към тpаcето ще cа cвъpзани още Солyн, Кавала и Бypгаc и ще имаме мyлтимодален коpидоp, обяcни той..." - в. "24 часа".

Посещението на президента Радев в Италия също е сред актуалните теми на всекидневниците.

"Дъблинското споразумение е дълбоко несправедливо към държавите, които формират външните граници на Европейския съюз, като България, Италия, Гърция и Малта, и затова е необходимо да се работи за нова система, която да отчита спецификата и проблемите на тези страни. Това заяви президентът Румен Радев пред журналисти в Рим, след като проведе среща с президента на Италианската република Серджо Матарела. По покана на своя колега президента Матарела, българският държавен глава е на работно посещение в Италия..." - в. "Труд".

Вестниците отделят място и на здравеопзването.

"Здравната каса препоръчва да се създаде специализиран фонд, който да подпомага финансирането на редките болести, пише в отчета за бюджета на НЗОК за 2016 г. Това е една от препоръките за ограничаване на преразходите за лекарства. Допреди няколко години за лечението на редки болести отговаряше именно бюджетът - те бяха към здравното министерство. След това бяха поети от НЗОК и разходите скочиха многократно до над 80 млн. лв. Общо за лекарства за миналата година ръстът спрямо 2015 г. е 66 млн. лв., или 10 на сто, а средната стойност на рецепта през 2016 г. е била 27.04 лв. срещу 24.93 лв. през 2015 г. От НЗОК смятат, че са нужни мерки за ограничаване на медицински необосновано назначаване на високи дози или некоректно регистриране на хронични заболявания от извънболничната помощ и пренасочване към новите по-скъпи лекарствени продукти под въздействие на фармацевтичните компании. Оттам искат и да бъдат стимулирани лекарите да изписват по-евтините генерични медикаменти "чрез образователни програми за предимствата на генеричната политика".  - в. "Стандарт".

"Само 18% от българите са минали обучение за първа помощ Половината загинали на пътя могат да бъдат cпаcени, ако им cе oкаже cпешна помощ в пъpвите пет минyти cлед кaтаcтpофата. Това пoказват данните от Евpопа, пpедава Нова телевизия. Oкaзва cе обаче, че само 18 на cто от xоpата y наc cа пpеминали някaкво обyчение по окaзване на пъpва помощ - пpи това - еднокpатно..." - в. "24 часа".

"За първи път в историята може да се говори за пълно изличаване на хепатит С от лицето на земята. Новата безинтерферонова терапия, която се прилага в последните три години показва пълно излекуване с 95-100% успеваемост, включително при хора с напреднало заболяване и настъпили увреждания на черния дроб. Световната здравна организация е съставила стратегия как до 2030 г. здравните системи да се преборят с болестта, с надеждата, тя да бъде изкоренена напълно. Първата задача е да се открият всички болни. Това съобщиха представители на Националната пациентска организация, на българския офис на Световната здравна организация и на Националната здравноосигурителна каса по повод предстоящия Световен ден за борба с хепатита (28 юли) и началото на скринингова кампания. Над 1000 българи с възможност за пълно излекуване В България безинтерфероновата терапия се прилага от 2016 г., само година след световното й патентоване, макар че неколкократно имаше сътресения около критериите, кой може да я получава и кой не.  - в. "Дневник".

Източник: news.bg

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини