Как се топлят сгради -Норвегия смая български управници с постижения в енергийната ефективност

Изображение 1 от 2

     Български управници, сред които и кметовете на Чепеларе и Мадан, видяха невероятните постижения на Норвегия, които са ноу- хау и последен писък в модерните технологии за пестене на енергия. Събитието се проведе на 18 и 19 октомври 2017 г. в международен хъб, Осло, където изпълнителният директор на “Осло международен хъб“  Йорн Лейн Матисен, подчерта, че критичен фактор за успех ще са контактите, които ще се установят в рамките на семинара, за бъдещи партньорства при изпълнението на проекти. 

    Представителите на български общини и областна администрация, както и на Министерство на енергетиката, взеха участие в семинар и работни срещи за нови контакти и за споделяне на ноу-хау, професионален опит, постижения и търсене на партньори в областта на енергийната ефективност по програма “Енергийна ефективност и възобновяема енергия“.

    Те участваха на семинар в Осло, на който им показаха възможностите за използване на геотермална енергия за отопление и охлаждане в сгради, използването на енергията от морските вълни за производство на електроенергия.

    Беше им представена концепция за „умен град“ и примери за енергийно ефективно улично осветление и управление на уличното осветление, с цел постигане на максимални спестявания на енергия, различни възможности за подобряване на енергийната ефективност в сгради за постигане на клас А и прилагане на пилотни проекти в сгради с почти нулево потребление. Участниците във форума се запознаха и с няколко проекта за енергийно ефективни сгради и реконструкция на съществуващи.

    Те видяха старо училище, което е изцяло реконструирано и модернизирано по последни стандарти, покриващи всички изисквания за постигане на клас А енергийна ефективност, както и реконструирана детска градина. 

    СмолянБГвести.нет

    Източник: Smolyan.bgvesti.NET

    Facebook коментари

    Коментари в сайта

    Още новини

    Последни новини