160 години и храмов празник отбеляза църквата „Св. Георги Победоносец“ в Смолнян

    На 6 май храм „Св. Георги Победоносец“ в Смолян отбеляза своята 160-годишнина и храмовия празник в чест на светеца-патрон.

    Светата празнична Литургия в храма бе възглавена от архиерейския наместник Негово Високопреподобие архимандрит Висарион, в съслужение със секретаря на Архиерейското наместничество  иконом Запрян Шиков, председателят на храма свещеник Георги Атанасов и църковният хор с диригент презвитера Юлияна Атанасова. Гости на празника бяха хористи от храм „Св. Неделя“. Осветени бяха донесените многобройни хляб и пити за здраве.

    Архимандрит Висарион прочете  от Евангелието вълнуващия и поучителен разказ за срещата на Иисус Христос със Самарянката при кладенеца. Както и св. Георги – учейки се от Божието слово и по примера на Неговия Син, жертвал живота си и станал Победоносец. За покровителя на храма и образа му на безстрашен мъченик за вярата разказа на присъстващите в храма иконом Запрян Шиков. Св. Георги е роден и живял през трети век в Кападокия по времето на римския император Диоклетиан. Мощите му почиват в Палестина.

    Иконом Запрян Шиков призова Св. Георги  да пази енорията и целия град. Той  посочи и важността на благолепния храм, който отбелязва 160 години. Съграден е по време на робството с вяра, доброволни средства и труд на тогавашни първенци и жители на Смолян в памет на Светеца – Победоносец и за утеха на вярващите.

    Архиерейският наместник архимандрит Висарион се обърна към множеството за празника и предаде архипастирския благослов на Негово Високопреосвещенство Пловдивския митрополит Николай, който пожелава на всички здраве, мир и благоденствие.

    От свое име и от името на събратята си Негово Високопреподобие препоръча да живеем във вярата, да крепнем в надеждата и да пребъдваме в любовта. Той благодари на църковния хор и диригента Юлияна Атанасова за ангелогласното пеене и призова Св. Георги да укрепва силите им, да им дава здраве, та все така да служат единно в църквата.

    Архимандрит Висарион поздрави всички именници, сред които и свещеник Георги Атанасов, и всички миряни в храма, като им пожела мир и здраве в семействата. По стародавна традиция последва водосвет и Лития с иконата на Св. Георги около храма, а по-късно на всички бе раздаден благословен обяд.

    Празникът завърши с три пъти възвестяване от архимандрит Висарион на победния поздрав: „Христос Воскресе!“ и песнопението „Многая лета!“.

    Източник: Smolyan.bgvesti.NET

    Facebook коментари

    Коментари в сайта

    Още новини

    Последни новини