5 юни – ден без найлонови торби в 40 магазина

Изображение 1 от 3

    „Да победим замърсяването с пластмаси!” Под това мото е кампанията „Ден без найлонови торбички“, която организират екоинспекцията и трите общини – Смолян, Мадан и Девин. Инициативата е посветена на Световния ден на околната среда за 2018 и в нея се включиха 40 търговски обекта. На днешния 5 юни те не предлагат за продажба найлонови торбички, като това ще бъде приносът на търговци и клиенти за намаляване на замърсяванията с пластмасови отпадъци. От екоинспекцията са раздали на обектите над 150 платнени торбички за потребителите в трите общини.

    Кампанията за отбелязване на Деня на околната среда започна в началото на месеца, когато служители на инспекцията и представители на Сдружение „Развитие XXI век“ поставиха къщички за птички в района на Защитена местност „Смолянски езера“ и Поддържани резервати „Амзово“ и „Момчиловски дол“. На 2 юни, в рамките на кампанията „Да изчистим Пампорово заедно“, експерти почистиха от битови отпадъци в района на к. к. Пампорово.

    Темата на Световния ден на околната среда за 2018 г. „Да победим замърсяването с пластмаси“ е призив за действие към всички нас, заедно да се справим с едно от най-големите предизвикателства на нашето време. Тъй като пластмасата има много ценни приложения, обществото е станало прекалено зависимо от изделията за еднократна употреба. Това, обаче, има тежки последствия за околната среда. По света 1 милион пластмасови бутилки се закупуват всяка минута, а 500 милиарда найлонови торбички за еднократна употреба се изхвърлят всяка година.

    СмолянБГвести

    Източник: Smolyan.bgvesti.NET

    Видеа по темата

    Facebook коментари

    Коментари в сайта

    Още новини

    Последни новини