200 души от шест поколения от цял свят се събират на родова среща на връх Свобода

Изображение 1 от 3

    В дните на празниците на селото ще се открие и паметна плоча на забравен, но легендарен управник от 19 век

    Голяма родова среща на Дервишевия род ще бъде част от празника и събора на село Давидково. Според кметицата на Давидково Севда Чолакова, чиято заслуга е и събрания архив на селото, първите Дервишевци са били шест деца- сочат дадни от архива от 1914г., но по-късно родът е известен с това, че всеки мъж от този род има само по едно дете.

    В първия ден от събора на Давидково винаги има културно мероприятие, това едно от селата, в които местната култура е жива- представят се книги, изложби лии ревю на дизайнерски дрехи. Всяка година местните хора организират събор, на който идват давидковци не само от околията, но и от страната и чужбина. Празникът е времето, в което близки се събират, приятели се виждат, има музика,танци и веселие. Всеки събор обаче е съпътстван и от местна инициатива, която отбелязва събитието с нещо ново.

    Тази година, освен голямата родова среща, ще се открие паметна плоча на един виден и сърцат местен управник от края на 19 век, който бил кмет /мидюрин/ на селото, смело и с хитрост защитавал местното население.

    На 17.08.2018 г. от 15.30 часа ще хората ще се съберат край паметна плоча до къщата, в която е живял и работил влиятелният за онова време мухтар (кмет) Никола Гьоргьолоу - защитник на уязвимите давидковци от власт и грабителство, кметувал от около 1884 до1913 година, каза кметът на селото Севда Чолакова. Къщата е запазена в старинен автентичен вид, с каменната зидария и гредоред, а сега на нея ще има паметна плоча. За него се носят легенди, но от издирени документи става ясно, че той е бил не само кмет на селото по труско време, но и помагал на населението да се спасява от данъци или турския зандан. Този кмет бил прецедент, турската власт не давала в ръцете на християнин управление дори на село. За него ще ви разкажем в отделен материал на СмолянБГвести.

    Паметната плоча е направена по инициатива на негови наследници и родственици.

    В основата на организацията е Никола Чангалов, който живее в Пловдив, но е наследник на видния кмет, а целта е да се отдаде почит към човека, управлявал в тежките години на  робство, когато границата минавала съвсем близо до селото-през върховете Свобода и Рожен. Идеята е младите да знаят какви хора и кметове е имало, и как се е запазило християнството в това село, казва Петър Киряков, роден и живял в същата тази къща и свързан с рода на кмета.

    Архивът се пази в Давидково, а дадните са издирени и събрани от кметицата Севда Чолакова, която дълго се е ровила, за направи и скромна картотека с имената на всички кметове, управлявали селото, което и д однес е жив пример за населено място в планината, в което хората са будни, активни и съпричастни към проблемите на всички. Културният живот тук не замира, раждат се идеи и се осъществяват от всички.

    СмолянБГвести

    Източник: Smolyan.bgvesti.NET

    Видеа по темата

    Facebook коментари

    Коментари в сайта

    Още новини

    Последни новини