„Горди Загражденци” блокират пътя Смолян-Пловдив на Кръстовден

Инициативен комитет, подкрепен от Сдружение "Горди Загражденци" ПРИКАНВА жители и гости на с.Загражден, с.Давидково, с.Вълчан дол, с.Глогино, с.Планинско, с. Рибен дол и др. на ГРАЖДАНСКО НЕПОДЧИНЕНИЕ, което ще се изрази в блокада на пътя Смолян-Пловди при отбивката за гр.Лъки - ресторант "Юговско ханче". Считано от 14.09.2018 г. - 10.00 часа няма да се допуска движение на МПС докато не бъдат приети исканията ни:
- Ясен отговор от Министерството на регионалното развитие Агенция "Пътна инфраструктура" за неизпълнените обещания от преди 1 година и 2 месеца!!!
- Точен отговор за датата за довършване на отсечката Загражден-Белица.

Това гласи съобщение публикувано в социалните мрежи. Призивът е ясен, а решението за блокада на главния път от Сдружение „Горди Загражденци” са взели на събрание на 15 август. В тяхната страница във Фейсбук четем още:

„Огорчени, разочаровани и обидени сме от отношението на АПИ и лично инж.Дончо Атанасов, който в продължение на 1 г. и 2 м. след срещата в Загражден с населението, продължи да ни лъже, че наесен ще бъде отрязана лентата на отсечката Загражден -Белица! С какво заслужихме този район това отношение, инж.Атанасов? Трудолюбиви сме, изпълнителни данъкоплатци сме, съзнателни гласоподаватели сме, какво още искате от нас? Общината и Областта ни подкрепят в исканията ни, кого Вие слушате и кой Ви командва, та така жестоко ни лъжете? Ние не сме вече някогашните бедни, презрени родопчани, ние сме ГОРДИ ЗАГАЖДЕНЦИ и ще търсим отговорност за неизпълнени обещания!!! Искаме среща на 14.09. 2018 г. на Юговско ханче, за да разговаряме очи в очи!!!Настояваме!!!”

Припомням преди повече от година и след заплаха за блокада на пътя Пловдив – Смолян при разклона за Лъки, държавата се задейства във връзка с отсечката Загражден-Белица. Проведени бяха срещи в селото, на място пристигна и тогавашния шеф на пътната агенция инж. Дончо Атанасов. Спешна среща имаше и при министър Николай Нанков. В последствие АПИ обяви процедура за избор на изпълнител за извършване на проучвателно-проектантски работи и строителство /инженеринг/ на обект: Път III - 8611„Белица – Загражден“ от км 10+430 до км 18+000“. Решението за откриване на процедурата е от 7 септември м.г., а крайният срок за получаване на офертите – 6 ноември 2017 г. От протокол с дата 7 ноември, публикуван на сайта на АПИ, става ясно, че до крайния срок оферти са подали шестима участници. Документите им са разгледани от комисия, като ценовите оферти още не са отваряни, макар процедурата до момента да не е обжалвана. Но зацикли до тук.

Пътят Загражден-Белица е третокласен, държавен. Прогнозната стойност за изграждането на проблемната отсечка, според АПИ е 3 785 000 лева без ДДС. Средствата трябва да се осигурят от бюджета на пътната агенция. Това може би ще стане през следващата година... Но на жителите на Загражден явно вече им е писнало да чакат и затова планират протести.

Величка Петкова

Източник: Smolyan.bgvesti.NET

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини