От АПИ ще обявят обществена поръчка за довършване на пътя Загражден-Белица

След три годишно очакване Агенция „Пътна инфраструктура“ реши да обяви нова обществена поръчка за завършване на пътя Загражден – Белица. 7. 5-километровото трасе беше изградено, но работата бе стопирана, заради липса на средства. Пътят е изключително важен за местното население, тъй като скъсява разстоянието между областите Смолян и Пловдив.

Финализирането на пътя Загражден -Белица е дългоочаквано и е в резултат на посещението на министъра в оставка на МРРБ, Андрей Цеков, който в Смолян миналия месец възложи в срок от 10 дни на директора на АПИ, който също присъства на срещата в родопския край, да реши как ще бъде завършен пътя, посочи кметът на община Баните Павлин Белчев. В пътното ведомство най-накрая изчистили касуза дали това да стане чрез сключване на анекс за довършителни работи или да се прекрати договора и да се обяви нова поръчка. „Парите, заделени преди три години за прокарването на пътя, не бяха достатъчни за асфалтиране на пътя, заради спецификата на терена, която наложи допълнителни дейности. Това бе причината да бъде прокаран тогава само черен път. За съжаление почти три години отне на АПИ да прецени кой подход да приложи, това всъщност бе най-големият проблем. След срещата ни с министъра в Смолян е взето решение как да продължи развитието на тази сага. Преценено е, че няма как настоящата фирма да довърши обекта чрез сключването на анекс, а се налага да се обяви нова обществена поръчка за довършителните дейности. За нас като жители на общината няма никакво значение  кой подход ще бъде приложен. За нас е важно да знаем, че има движение по този казус. Така че се надяваме, в най-скоро време да бъде обявена обществената поръчка, с ясното съзнание, че ако има и обжалване, цялата година ще мине в тази процедура. Но гледайки генерално на нещата, сме доволни, че най-накрая АПИ обявява поръчката, защото колкото повече се чака за довършителните дейности, толкова повече направеното досега по доста сложното трасе ще се разрушава повече. В крайна сметка целта е пътя да бъде готов“, каза Белчев.

При посещението си в Смолян министър Цеков заяви, че има 9 важни обекта, които са изоставени в последните 5-6 години и по тях не се работи. Сред тях са ремонтът на пътя Белица – Загражден, укрепването на свлачищата по пътя Смолян – Мадан в района на село Тикале, пропадания по главния път Смолян – Стойките – Широка лъка – Девин и др.

Отсечката Белица -Загражден осигурява бърза връзка на жителите на Баните, Давидково и Загражден с област Пловдив и е алтернатива на главния път Пловдив – Асеновград- Смолян. Досегашният договор за ремонта на пътя е от 4 декември 2018 г. и е с „ИСА 2000“ ЕООД. Той е на стойност 4 087 800 лв. с ДДС. Извършеното в отсечката е до ниво „пътна основа“, тъй като в хода на изпълнението е възникнала необходимост от извършване на строително-монтажни работи, които не са били предвидени в сметната стойност на договора, поради спецификата на планинския терен, различни геоморфоложки особености на съществуващите скални откоси и други технически обстоятелства. Предстои ремонт на мостови съоръжения, полагане на асфалтови пластове, въвеждане на постоянна организация на движението и други довършителни работи.

От Загражден направиха серия от протести за недовършения път, като дори обявиха бойкот на парламентарните избори през октомври 2022 г. Малко преди изборите беше спряна работата по пътя. Призивът да не се гласува бе направен от сдружение „Горди загражденци“ и инициативен комитет. Местните са гневни, че ако пътя не бъде завършен, милиони инвестирани левове ще бъдат похабени, тъй като построеното ще бъде отнесено от дъждовете.
 

Източник: Smolyan.bgvesti.NET

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.
Последни новини