Отбелязваме днес Сретение Господне, в неделя се чества Свети Симеон

Изображение 1 от 2

    Със света Литургия беше отбелязан празника Сретение Господне днес в църквата „Св. Неделя“ в Смолян. Празничната божествена св. Литургия бе възглавена от архиерейския наместник на Смолянска духовна околия и предстоятел на храма Негово Високопреподобие архимандрит Висарион. В служението участва и  иконом Запрян Шиков  - енорийски свещеник в храм „Св. Неделя“ и секретар на Архиерейското наместничество. В помощ бяха иподяконите Валери  и Иван, а на клира песнопенията изпълняваше църковният хор с диригент Росица Казалиева.

     Архимандрит Висарион припомни паметната случка от Евангелието и думите на благочестивия старец Симеон, който прегърнал Младенеца и предрекъл, че той ще е за падане и ставане на мнозина, а на Дева Мария ще  прониже душата  с меч, за да се открият мислите на много сърца. Архимандрит Висарион и иконом Запрян  Шиков осветиха принесените пити за здраве. На тези, които са постили и  направили изповед, бе дадено Свето причастие, а на дошлите на литургита без закуска- нафора.

    Архиерейският наместник поздрави всички за празника, пожелавайки Божието благославение да бъде над всички нас, чадата ни и домовете ни, да следваме предано Светлината на света и да я носим в сърцата си. Утре, неделя – 3 февруари,  Църквата ще  чества паметта на свети Симеон Богоприемец и на пророчица Анна, която също била при посрещането на Младенеца в храма.

    СмолянБГвести

    Източник: Smolyan.bgvesti.NET

    Видеа по темата

    Facebook коментари

    Коментари в сайта

    Последни новини