Къде е пенсионният рай? Заплахи за пенсионираните по света

Глобалният пенсионен индекс (Global Retirement Index) се публикува ежегодно от френската компания за управление на активи Natixis Investment Managers.

Въз основа на данните от Световната банка и официалната статистика на 43 държави, съставителите на класацията оценяват различни параметри на живота на пенсионерите: от възможностите за заетост до наличието на медицински услуги. 

Рейтингът отчита 18 показателя, които се оценяват от 0 до 100% и са разделени в 4 групи:
 - материално благополучие (ниво на икономическо неравенство, средна работна заплата, безработица);

 - здравеопазване (продължителност на живота, разходи за обществено здравеопазване на глава от населението, разходи за здравно осигуряване);

 - качество на живот (удовлетвореност от живота, ниво на замърсяване на въздуха, качество на водата и санитарни условия, биологично разнообразие и местообитания, околна среда);

 - финансово състояние (дял на пенсионерите по отношение на работещото население, невъзстановими банкови заеми, инфлация, лихвен процент, данъчна тежест, правителство, ниво на публичния дълг);

Индексът включва 43 страни, целият доклад - тук. България е извън изследването на Рая, както и Румъния, Молдова,и страните на Балканския полуостров, освен Гърция, и Африка.

Пенсионният рай и световните лидери
През 2018 г. има нов лидер в глобалния пенсионен индекс - Швейцария е на първо място, заради  високото качество на живот (предимно - чист въздух и благосъстояние на околната среда), финансовото състояние и медицинската помощ за пенсионерите. Швейцария е единствената страна в ТОП10 в четирите групи индексни показатели.

Исландия подобрява позицията си в класацията - от трето на второ място поради най-високата оценка за материалното благосъстояние на пенсионерите.

Следва бившия лидер на индекса Норвегия, която бележи рязък спад на финансовите си показатели. В пурвите пет са също Швеция и Нова Зеландия, с непроменени позициите от миналата година.

Пробив в годишния индекс прави Ирландия, която за първи път в историята е в ТОП10. През 2018 г. тя се издигна от 14-то на 7-мо място. В тази страна по-специално ситуацията със заетостта рязко се е подобрила, което позволява да се оптимизира данъчната тежест и да се намали неравенството в доходите. Но по отношение на нивото на медицинска помощ Ирландия все още изостава значително от лидерите на класацията (тук е 19-та).

Друг новодошъл в първата десетка е Канада, която се е изкачва от 11-то на 9-то място. Страната има 2-ри индекс по отношение на чистотата на въздуха и 7-ми по ниво на щастие в света. Класацията на Канада се влошава от 9-то място отзад напред по отношение на биологичното разнообразие (въпреки че то се подобрява година след година).

Топ 10 включва също Австралия (6-то място), Дания (8-мо) и Холандия (10-то място). Германия пада с шест места от 7-мо място през 2017 г. и отпада от първите десет, засегната от спада на финансовите показатели. От ТОП10 отпада и Люксембург, но той губи само с една позиция и е на 11-то място.

5 заплахи за пенсионерите
Съставителите на рейтинга определат 5 ключови заплахи за пенсионерите в бъдеще.

Това са паричната политика (постоянно състояние на криза), нарастващия държавен дълг, увеличаването на броя на възрастните хора, изменението на климата и намаляването на качеството на живот на пенсионерите ( високата безработица и нарастващите разходи за здравеопазване).

„Увеличаването на продължителността на живота се превърна в основен икономически фактор в световен мащаб“, заяви Жан Раби, изпълнителен директор на Natixis. Според него днес хората живеят средно до 72 години, но родените през XXI век ще преодолеят 100-годишната граница.

„Адаптирането към тази демографска революция е сериозно предизвикателство за всички държави без изключение. Проблемите на свързаното с възрастта финансово неравенство и наличието на медицински услуги ще стават все по-остри, дългосрочната финансова и икономическа стабилност на страната ще зависи от тяхното решение ”, заключава Раби.

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини