10 °C

120 ученици от страната пристигат за Олимпиада по биология в Смолян

Регионалното управление на образованието– Смолян ще организира провеждането на олимпиадата по Биология и здравно образование, която ще се проведе на 30 и 31 март. Домакини на мероприятието са още Община Смолян и Профилирана природо-математическа 
гимназия „Васил Левски“ – Смолян. По предварителни заявки, участие в олимпиадата ще вземат 120 ученици от цялата страна от 7 до 12 клас, които ще бъдат разпределени в две възрастови групи.

Официалното откриване ще бъде на 29 март от 18:00 часа в зала №1, на Родопски драматичен театър „Николай Хайтов“ с програма от ученици, участници в извънкласни форми в Център 
за подкрепа за личностно развитие -Обединен детски комплекс - Смолян и от ППМГ „Васил Левски“, след което ще има техническа конференция с ръководителите на учениците.
Олимпиадата ще се проведе в два кръга-теоретичен и практически. 
Теоретичният кръг е на 30 март в ППМГ „Васил Левски“ – Смолян и включва четири часова работа върху голям брой задачи, изготвени от членовете на Националната комисия. Практическият кръг на 31 март ще даде възможност да се оценят способностите на участниците за експериментална работа в четири лаборатории „Ботаника“, „Зоология“, „Клетъчна биология“ и „Биохимия и генетика“. За целта ще се използват напълно обновените кабинети и зали в ППМГ „Васил Левски“. Сумарните оценки от двата кръга ще оформят крайното класиране в двете възрастови групи. Знанията и уменията на учениците ще бъдат оценявани от Национална комисия, включваща 13 члена, 11 от които са доценти и главни асистенти в Биологически факултет и Медицински факултет на Софийски университет „Св. Климент Охридски“, както и двама учители по биология в ППМГ „Васил Левски“.
Заелите първо, втори и трето място в двете възрастови групи ще получат медали. Първите десет ученици от втора възрастова група ще бъдат включени в проекто-олимпийския отбор по биология на България и обучавани за участие в Международната олимпиада по биология, която ще се проведе в град Сегед , Унгария.

Със съдействие на Община Смолян е осигурена културна програма за участниците и ръководителите им - посещение в Регионален исторически музей „Стою Шишков“ и в Планетариум – Смолян, както и представяне на спектакъл в залата на Родопския драматичен театър. Гидове на участниците ще бъдат ученици от Природоматематическата гимназия, които ще покажат на връстницитите си от страната забележителности на областния град.

СмолянБГвести

Facebook коментари

Коментари в сайта

Още новини

Хороскоп за 13.12.2019

Хороскоп за Овен

Овен
Днес ще ви се отдаде прекрасната възможност да се занимавате тъкмо с това, което сте намислили. Едва ли някой около вас ще бъде изненадан от ентусиазмът ви да реализирате идеите си, дори когато това съвсем не е лесно. Поощрявате ваш близък да се заеме по-сериозно с нещо, което ви му донесло доста ползи, ако наистина го постигне.
13 дек 2019

Хороскоп за Телец

Телец
Днес ще имате възможност да се запознаете с нещо, което ще ви очарова с предимствата си и не е изключено за в бъдеще да го включите в работата си. Занимавате се днес с човек, в когото ще откриете много положителни страни. Оставете настрана въпрос, до чието разрешение не можете да стигнете за момента. Бъдете сигурни че ще ви се отдаде възможност да го сторите по-късно.
13 дек 2019

Хороскоп за Близнаци

Близнаци
Рутинните задачи ще запълват голяма част от деня ви, но и към тях ще подхождате с нужната отговорност и внимание. Добри перспективи както за вас, така и за близките ви. И с право ще получите дарове за това, което давате. Обадете се на приятели и разпуснете вечерта.
13 дек 2019

Хороскоп за Рак

Рак
Интелектуалните ви занимания ще направят успешни представянията ви на изпити и конкурси. На работното място също ще се отличавате с находчиви решения и готовност за съдействие. Всичко това няма да остане незабелязано. Ще получите предложения, които в голямата си част ще удовлетворят търсенията ви.
13 дек 2019

Хороскоп за Лъв

Лъв
Постарайте се да наваксате с нещата, от които сте се лишили през последните дни. Едно пътуване ще ви разнообрази и срещне с нови хора. Ще върнете психическата си форма и по-лесно ще намерите решение на въпрос, който ви затруднява. Поставяйки си нови задачи, ще държите духа си буден и в готовност за действие.
13 дек 2019

Хороскоп за Дева

Дева
Денят носи заряда на новото. Предстоят ви срещи, за някои от вас те ще бъдат може би съдбовни. Защото отново ще се срещнете с позабравен приятел и това ще възроди стари чувства. Тези, които търсят сцена за своите изяви, сега щедро ще им се предложи такава. Пазете се от настинки и проблеми с белите дробове.
13 дек 2019

Хороскоп за Везни

Везни
Прекрасни почивни дни предстоят на мнозинството от вас. Осигурили сте си идеални условия, или ако още не сте със сигурност няма да ви е много трудно да го сторите. Няма да ви липсват и предложения за различни развлечения. В случай, че сте оставили незавършени професионални ангажименти, днес ще съумеете да се справите с тях без никакви усилия.
13 дек 2019

Хороскоп за Скорпион

Скорпион
С подходящото настроение сте за осъществяване на промените, от които се нуждае домът ви. Повечето от вас ще са заети с професионалните им задачи, но има за какво. Перспективите са добри и ще може да се похвалите с придобивки. Не бягайте от късмета си, днес ще ви върви.
13 дек 2019

Хороскоп за Стрелец

Стрелец
Срещите ви днес ще са от по-различен характер и е възможно да се натоварите емоционално. Не допускайте хората около вас да ви изнервят и обезкуражат. Имате сили да се справите с положението и ще успеете. Помислете пред кого и какво говорите, както и за грешките си. Следвайте краткосрочните си цели.
13 дек 2019

Хороскоп за Козирог

Козирог
В делово отношение денят е благоприятен за вас и макар че ще имате ядове, ще съумеете да се справите със задачите си. В личен план също ще имате поводи за радост. Успех при разрешаването на значим за вас проблем ще ви възвърне спокойствието.
13 дек 2019

Хороскоп за Водолей

Водолей
Днес сте творчески настроени, затова едва ли ще сте много контактни. Идеите ви са интересни за околните, но и доста абстрактни, което ги прави трудно разбираеми. Постарайте се да ги реализирате, за да удовлетворите желанието си за действие.
13 дек 2019

Хороскоп за Риби

Риби
Имате идеи, които ви се иска да видите час по-скоро осъществени. Амбициозни сте и няма да скъпите усилията си това наистина да се случи. Партньорите ви ще останат доволни от сътрудничеството си с вас, защото сте прями, коректни и добри. Но ще има и такива, които ще се опитат да злоупотребят с това.
13 дек 2019
Последни новини