Българи в Америка направиха малък „Рожен“ за Деня на Ботев

Изображение 1 от 4

    Как българската общност зад Океана празнува 2 юни и 143 години от гибелта на Христо Ботев, ни разказа родопчанката от Смолян, която живее в Чикаго Русанка Стайкова.

    „Получи се един малък Рожен, с много емоция, патриотично настроение и веселие на открито. За празника Русанка се готви много преди важната дата, като изработва две детски носии с фолклорни мотиви за внуците си Криси и Стефан. За няколко седмици тя успява с подръчни материали, вродени умения и изкаран преди години курс по шев и кройка, да сътвори прекрасните облекла, с които на 2 юни се облякоха две красиви деца с български корени, които след това обличат дрехи с цветовете на националния трикольора.

    Българският събор е бил организиран от братство „Хайдути“ и братство „Македония“ с подкрепата на вестник „България Сега“.

    Български фирми стават спонсор на празника под формата на пикник. Фолклорни изпълнения на ансамбъл „Верея“, родопските гайди на баща и син Кетеви от Райково, стихове и слово за събитията около историческата дата са били само част от програмата на българите, живеещи зад граница. Забавленията за децата, освен с надуваем замък, са били и хайдушки игри.

    „Пикникът започна със сирена и едноминутно мълчание. После имаше слово, след това започна музикалната програма“, разказа Русанка за СмолянБГвести. В програмата се включват много състави, стотици се събират за честването, едни се отиват идват други и така поляната край града до късно на 2 юни щатско време е била български събор, в който имаше и патриотизъм, и фолклор и естрада с песните на Лили Иванова, „Сигнал“ и БТР и разбира се традиционната за нашите ширини скара.

    Щиляна Чакърова

    Източник: Smolyan.bgvesti.NET

    Видеа по темата

    Facebook коментари

    Коментари в сайта

    Още новини

    Последни новини