Някои 38-годишни са на 28, други - на 61 години

За една година някои хора остаряват с три, а за други времето тече по-бавно. Обикновено смятаме, че е въпрос на гени, но не само. Според няколко проучвания можем да удължим младостта на клетките и на целия организъм сами.

Не всички остаряват

През 2015 г. международен екип от учени от университета Дюк, Еврейския университет в Йерусалим и Кралския колеж в Лондон анализира данни от около хиляда жители на малкия град Дънидин в Нова Зеландия, родени през 1972-1984. По онова време участниците в експеримента са били от 26 до 38 години. Те били наблюдавани в течение на 12 години.

В началото на изследването геронтолозите измерват дължината на теломерите на участниците - крайните части на хромозомите, които се скъсяват с всяко клетъчно делене и това се счита за една от основните причини за стареене. През целия период на изследването учените измервали 18 биомаркери  - кръвно налягане, метаболизъм, холестерол, черния дроб, белия дроб, бъбреците и др.. Така редовно изчислявали биологичната възраст на участниците и степента на стареене на организма. В допълнение, когато доброволците навършвали 38 години, всички те били тествани за психологическа възраст.

Оказало се, че някои от участниците в изследването остаряват почти три пъти по-бързо от останалите, ставайки за дванадесет месеца по-възрастни, така да се каже, с три години. Други, напротив, "изживели" година за 16 и половина месеца.

Когато участниците в проучването навършвали 38 години, биологичната им възраст варирала от 28 години до 61 години.

Според авторите степента на стареене на субектите само 20% зависи от гените. По-голямо значение имат спортът, правилното хранене, редовните медицински прегледи и спирането на тютюнопушенето. В допълнение, тези, чиято психологическа възраст изпреварила реалната възраст, остарявали по-бързо.

Движение = живот

Биолози от Калифорнийския университет, изследвали начина на живот на 1500 жени на възраст над 64 години. Те установили, че тези, които се движат малко, остаряват по-бързо.

Биологичната възраст на клетките на тези, които прекарвали в седнало положение повече от десет часа на ден, е била средно с осем години по-голяма от по-активните им връстници.

Според проучване на белгийски учени, това може да се дължи на факта, че упражненията и високото ниво на активност в напреднала възраст активират гена NFR1, който защитава краищата на ДНК от увреждане. 

В допълнение, спортът увеличава активността на тимуса, жлезата, която превръща стволовите клетки в Т-лимфоцити. През годините тя е намалява по размер, но, както показват британски изследователи, не и при активно спортуващи. При такива хора, дори и в напреднала възраст, тимусът произвежда толкова имунни клетки, колкото при младите хора, а нивото на холестерола в кръвта е много по-ниско от това на връстниците им, които нямат физическа активност. В допълнение, спортуващите мъже поддържат високи нива тестостерон.

По-малко захар, повече ядки

Един сигурен начин да се удължи младостта е да се яде възможно най-малко захар, твърдят английски и германски генетици. Те поставили плодови мушици на диета с високо съдържание на захар и установили, че това е повлияло на гена FOXO, свързан със стареенето.

Младите плодови мушици били разделени на две групи. Едната получавала храна с оптимално съдържание на захар, докато на другата давали храна със захар осем пъти повече от нормата. След три седмици всички насекоми били поставени на нормална диета. Въпреки това, плодовите мушици, които консумирали наднормено захар в млада възраст, по-често умирали от мухите от контролната група -  преждевременна смърт сред тях била по-честа с почти 50%, а преходът към здравословна храна не подобрявал продължителността на живота им. 

Според авторите на работата, излишъкът от захар потиска нормалната активност на гена FOXO (в Drosophila - dFOXO, аналог на човешкия FOXO1), който е свързан с процеса на стареене.

Вместо захар, учените препоръчват продукти, богати на уролитин. Това съединение се съдържа в орехите, нара и ягодите.

След инжектирането на уролитин, нематодът Caenorhabditis elegans живее средно с 45% по-дълго от роднините си, а обикновените лабораторни мишки стават 42% по-издръжливи.

Продължителността на живота значително увеличава също пипера чили и по-точно алкалоида капсаицин, съдържащ се в него. Той предотвратява затлъстяването, намалява риска от сърдечно-съдови и белодробни заболявания.

Не се ядосвайте

Колкото по-малко се нервира човек, толкова по-бавно остарява той, смятат американски генетици. Депресията и стресът могат да предизвикат промени в работата на гена ANK3, който е отговорен и за стареенето.

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини