14 °C

Над 60 деца твориха в летните ателиета на библиотеката в Смолян

Изображение 1 от 2

  За седма поредна година Детски отдел на Регионална библиотека „Н. Вранчев” организира инициативата „Децата, лятото и библиотеката”. Заниманията продължиха през целия месец юни, ва залите на отдела се обучаваха и твориха над 60 деца, организирани в четири ателиета, които ще продължат да бъдат отворени за малчуганите до 26 юли т.г.

  Първи стартираха участниците в ателие „Компютърни умения”, а с помощта на програмите Paint, Word, Power Point децата създаваха картини с чертожните инструменти, оцветяваха по готов определен шаблон, изработваха картички за рожден ден и презентации, в които вмъкваха безпроблемно картини и звукове.
  В ателие „Цветни занимания”, децата бяха ангажирани с цветни композиции с живи ливадни и горски цветя, мъхове, шишарки, треви и други. Изготвиха различни пана – стенни и настолни, както и подреждаха по принципите на изкуството икебана цветни композиции, също така сътвориха букети от макаронени изделия.
  Следващото ателие „Природата и нейното опазване”, се запознаха със сериозни глобални проблеми на човечеството като: опазването на природата, промените на климата в следствие от замърсяването на въздуха и водата, пожарите и действията, които трябва да се предприемат при възникването им, как се събират разделно отпадъците, опазване на биологичното разнообразие и ролята на пчелите за опрашването на растенията и създаването на мед и восък.

  За да придобият реална представа за света на бактериите срещани най-често в почвата, водата и човека, участниците посетиха Микробиологична лаборатория в МБАЛ- Смолян и надникнаха в живия невидим свят на бактерии и други микроорганизми.
  Друга важна тема дискутирана с децата беше „Безопасна ваканцията - Как да реагираме правилно в рискови ситуации – агресия, насилие, наркотици и трафик” с цел превенция, самодисциплина и избягване на конфликтни ситуации. 
  Последното ателие през месец юни „От раклата на баба и дядо”, започна на празника на билките – Еньовден, традициите и ритуалите за празника. Всички набраха лечебни билки и направиха ароматни торбички с изсушени билки.  В раклата на баба те откриха хурка, вретено и книга, направиха бабиното вретено и кесията на дядо от велур, шнур и дървени мъниста. 
  Запознаха се и със занаята налбанството-занаят, свързан с поддържането на подковите на конете, а след това върху подготвени подкови от рециклирана хартия, украсяваха с цветна и необработена вълна. Красивите подкови децата закачиха на нарисувана от тях врата, която оставиха отворена.
  Изработените уникати са подредени на изложба във фоайето на Детски отдел.

  СмолянБГвести

  Коментари в сайта

  Още новини

  Хороскоп за 19.10.2019

  Хороскоп за Овен

  Овен
  Няма да ви липсва натоварване, което е натрупано от седмицата, която си отива. Но плануваните за почивните дни забавления ще се получат точно според очакванията ви. Близките ви с желание ще ви помогнат в приготовленията. Носите със себе си заряд на устойчивост и оптимизъм и това дава сигурност на тези около вас.
  19 окт 2019

  Хороскоп за Телец

  Телец
  Възможно е непредвидени ангажименти да променят плановете на много от вас. Няма да съжалявате, ще имате допълнителни доходи или изяви, с които да рекламирате себе си и работата си и чрез които да подобрите семейния ви бюджет. Вечерта ще бъдете изкушени от едно предложение и е възможно да направите избор в негова полза.
  19 окт 2019

  Хороскоп за Близнаци

  Близнаци
  Изпълнени сте с енергия и доброта. Отдавате се на заниманията си с желание и всяко свършено нещо ви доставя удоволствие. Намерете време за приятни занимания, отнасящи се до цялото ви семейство. Излет в планината със забавни хора ще разнообрази съботния ден. За други се очертава добро представяне на изпити.
  19 окт 2019

  Хороскоп за Рак

  Рак
  Ще обгърнете с топла прегръдка любимите си хора и най - вече онези, които ви носят добри послания. Това ще подейства като балсам за душата ви и ще се усмихнете на света. Задълженията ви ще станат по-малко скучни, а интересните моменти ще се повишат. Любовта ще очаква да й отдадете заслуженото и ще го направите с желание.
  19 окт 2019

  Хороскоп за Лъв

  Лъв
  Ще търсите място, където да се спасите от шума и суетата на ежедневието. Предложения в тази посока няма да липсват, от вас зависи да го изберете и му се насладите. Споделете времето си с хората, с които се чувствате уютно и не натоварващо. Предстоят финансовите възнаграждения.
  19 окт 2019

  Хороскоп за Дева

  Дева
  Ако прекарате деня в компанията на приятни и интересни за вас хора ще се почувствате най-добре. Ще успеете да се освободите от напрежението от седмицата, ще релаксирате и заредени с положителни чувства ще планирате идните дни. Очертават се финансови затруднения, които изискват от вас повече концентрация и целенасочени действия.
  19 окт 2019

  Хороскоп за Везни

  Везни
  Суматохата у дома може да не се понрави на мнозина от вас и да ви накара да потърсите по-приятно решение за днешния ден. Доверете се на приятелите си, които ще ви зарадват с привлекателни идеи за деня. В случай, че се възползвате от възможностите, които ви предлагат, ще си осигурите много приятно изкарване.
  19 окт 2019

  Хороскоп за Скорпион

  Скорпион
  Задачите ви днес изискват повече внимание от вас и това ще ви натовари допълнително. Вашата всеотдайност е пословична, но ще се наложи да намалите темпото. Взаимно удоволствие ще изпитате, ако отделите повече време за любимия човек. Старайте се да не мислите за нещо отминало, за което излишно се вините.
  19 окт 2019

  Хороскоп за Стрелец

  Стрелец
  От сутринта ще се заемете с реализацията на конкретна задача, още повече, че с нея са ангажирани и други хора. Решени сте да обновите офиса, дома или вилата и ще се потрудите, за да приключите с ремонта. Екипната работа също ще се толерира и в тази връзка не отхвърляйте предложение за подкрепа.
  19 окт 2019

  Хороскоп за Козирог

  Козирог
  С цената на повече труд и нерви ще свършите предвиденото за днес. Не бъркайте интуицията с желанията си, за да не объркате и посоката. Ако ви измъчват съмнения, потърсете подходящия човек, с когото можете да споделите вълненията си. Освен, че ще получите добър съвет, ще ви стане и по-леко на душата. Финансова подкрепа.
  19 окт 2019

  Хороскоп за Водолей

  Водолей
  Размишлявайки върху последните развития в делата си, ще стигате до решения за бързи действия, различни от рутинната ви работа. Към себе си се отнасяйте с внимание, определете точно какво ви пречи да сте ефективни и мислете за нещата, които трябва да подобрите, за да стане живота ви по-спокоен и приятен.
  19 окт 2019

  Хороскоп за Риби

  Риби
  С домашните задължения ще бъде запълнен деня на много от вас. Умората ще ви настигне, за това е добре да предвидите и време за отдих. Имате нужда да преосмислите случващото се от последните дни. Анализът ще ви отвори сетивата и ще ви помогне да вземете правилните решения. Любовни очаквания ще се сбъднат.
  19 окт 2019
  Последни новини