12 °C

Над 60 деца твориха в летните ателиета на библиотеката в Смолян

Изображение 1 от 2

  За седма поредна година Детски отдел на Регионална библиотека „Н. Вранчев” организира инициативата „Децата, лятото и библиотеката”. Заниманията продължиха през целия месец юни, ва залите на отдела се обучаваха и твориха над 60 деца, организирани в четири ателиета, които ще продължат да бъдат отворени за малчуганите до 26 юли т.г.

  Първи стартираха участниците в ателие „Компютърни умения”, а с помощта на програмите Paint, Word, Power Point децата създаваха картини с чертожните инструменти, оцветяваха по готов определен шаблон, изработваха картички за рожден ден и презентации, в които вмъкваха безпроблемно картини и звукове.
  В ателие „Цветни занимания”, децата бяха ангажирани с цветни композиции с живи ливадни и горски цветя, мъхове, шишарки, треви и други. Изготвиха различни пана – стенни и настолни, както и подреждаха по принципите на изкуството икебана цветни композиции, също така сътвориха букети от макаронени изделия.
  Следващото ателие „Природата и нейното опазване”, се запознаха със сериозни глобални проблеми на човечеството като: опазването на природата, промените на климата в следствие от замърсяването на въздуха и водата, пожарите и действията, които трябва да се предприемат при възникването им, как се събират разделно отпадъците, опазване на биологичното разнообразие и ролята на пчелите за опрашването на растенията и създаването на мед и восък.

  За да придобият реална представа за света на бактериите срещани най-често в почвата, водата и човека, участниците посетиха Микробиологична лаборатория в МБАЛ- Смолян и надникнаха в живия невидим свят на бактерии и други микроорганизми.
  Друга важна тема дискутирана с децата беше „Безопасна ваканцията - Как да реагираме правилно в рискови ситуации – агресия, насилие, наркотици и трафик” с цел превенция, самодисциплина и избягване на конфликтни ситуации. 
  Последното ателие през месец юни „От раклата на баба и дядо”, започна на празника на билките – Еньовден, традициите и ритуалите за празника. Всички набраха лечебни билки и направиха ароматни торбички с изсушени билки.  В раклата на баба те откриха хурка, вретено и книга, направиха бабиното вретено и кесията на дядо от велур, шнур и дървени мъниста. 
  Запознаха се и със занаята налбанството-занаят, свързан с поддържането на подковите на конете, а след това върху подготвени подкови от рециклирана хартия, украсяваха с цветна и необработена вълна. Красивите подкови децата закачиха на нарисувана от тях врата, която оставиха отворена.
  Изработените уникати са подредени на изложба във фоайето на Детски отдел.

  СмолянБГвести

  Коментари в сайта

  Още новини

  Хороскоп за 21.11.2019

  Хороскоп за Овен

  Овен
  Днес ще подготвяте почвата за бъдещите си делови начинания. Способността ви обмислено и разумно да пристъпвате към всяко начинание ще ви бъде от полза. Акцентирайте върху възможностите си за развитие. Някои от вас ще попаднат в нова(стара) обстановка, която ще ги посрещне приветливо и радушно.
  21 ное 2019

  Хороскоп за Телец

  Телец
  Ще погледнете от друг ъгъл на съществуващ проблем и ще ви се отдаде бързо да намерите решението му. Възползвайте се от общуването с хора, чиито възможности са безспорни в професионалната или друга интересуваща ви сфера. Бъдете внимателни и отзивчиви, за да срещнете съпричастност в делата си.
  21 ное 2019

  Хороскоп за Близнаци

  Близнаци
  На всеки, който ви пречи в работата му покажете, че предпочитате сами да я свършите, отколкото да слушате празни приказки. Това е начин да постигнете целите си днес. На път сте да спечелите битката, не се отказвайте. Ще получите покана за нечие тържество и то ще ви улесни в общуването.
  21 ное 2019

  Хороскоп за Рак

  Рак
  Владейте емоциите си и не се поддавайте на чужди внушения. Вие най-добре знаете какво трябва да направите, за да доближите успеха до себе си. Заради финансови нужди някои от вас ще потърсят допълнителна работа, подпомагайки бюджета на семейството си. Толерантността и търпението ви в общуването ще убеди опонентите в правотата ви.
  21 ное 2019

  Хороскоп за Лъв

  Лъв
  Постепенно финансовите ви проблеми ще се разрешат по неочакван дори от вас начин. Това ще ви даде възможност да помислите за разширяване на дейността си. Не изпреварвайте събитията и помнете, че за всяко нещо си има време.
  21 ное 2019

  Хороскоп за Дева

  Дева
  За мнозина от вас денят ще е приятен и няма да липсват изненади. Ще получите добра оценка за работата си, което ще се отрази положително на професионалното ви развитие. Вярвайте в себе си и дайте изява на скритите си таланти. Някой проявява не скрит интерес към вас и търси взаимност, споделете я.
  21 ное 2019

  Хороскоп за Везни

  Везни
  С яркото си присъствие на професионалната сцена ще привлечете вниманието на повече хора, от което делата ви няма да пострадат. Напротив, ще получите повече възможности за изяви. Въпреки умората и отегчението ще имате финансови компенсации, които ще върнат усмивката и благоразположението ви.
  21 ное 2019

  Хороскоп за Скорпион

  Скорпион
  Ще останете поласкани от нечие внимание. Търпението и старанието ви да се справите с всяка ситуация, в която попадате ще ви помогне да не оставяте нерешен проблем. Възможно е да възникнат недоразумения, но скоро ще се изяснят причините и ще отпаднат притесненията ви.
  21 ное 2019

  Хороскоп за Стрелец

  Стрелец
  Настроението ви днес е чудесно и доста успешно забавлявате хората около себе си. Важен ангажимент може да промени плановете ви за деня, но не допускайте това да развали настроението ви. В състояние сте да се справите с всичко, което сте намислили стига да не разпилявате енергията си за маловажни неща. Приятел ще успее да ви заинтригува.
  21 ное 2019

  Хороскоп за Козирог

  Козирог
  Предстои ни спокоен ден, по време на който ще можете нормално да вършите работата си, без да ви притеснява каквото и да било. Способни сте да поемате голяма отговорност, което ще бъде прието с въздишка от колегите ви. Усилията ви ще бъдат оценени по достойнство, а това допълнително ви стимулира да покажете най-доброто от себе си.
  21 ное 2019

  Хороскоп за Водолей

  Водолей
  Ще получите добра оценка и награда за упоритостта, с която работите по отстраняването на професионален проблем. Умората ще съпътства придобивките, но няма да съжалявате. В романтично настроение ще потърсите компанията на човек, с когото ви е приятно и ще се насладите на компанията си.
  21 ное 2019

  Хороскоп за Риби

  Риби
  Днес ще сте творчески настроени, независимо от това с което се занимавате. Имате доста печеливши идеи, които е необходимо да осмислите обстойно. Контактите ви са ползотворни и ви обещават очаквани възможности. Замете се за работа, предстои ви да свършите много неща. Нямате никакво време за отлагане.
  21 ное 2019
  Последни новини