В пъти повече болнични легла от нуждите на населението в Смолянско, не достигат лекари

Поредна година се отчита недостиг на лекари в Смолянска област, но висока осигуреност със зъболекари, джипита и болнични легла, на фона на средните стойности за страната.

Това сочат данните за осигуреността в края на 2018 г.  когато на 10 000 души от населението  има 29.9 лекари, което е под средното за страната - 42.4. Затова пък родопчани от областта разполагат с достатъчно лекари по дентална медицина - 10.8 на 10 000 души, което е над средното ниво на за страната - 10.3.

Според практикуваната специалност в края на миналата година най-голям е относителният дял на общопрактикуващите лекари - 67 което е 21.3% от всички лекари в областта, също над средната за страната.

Драстично повече обаче са леглата в болниците от броя на живеещите в областта и нуждите им, сочи статистиката, а това е най-вече заради обезлюдяването и ниската раждаемост, средно в Смолянско населението се топи с по 2 хиляди души всяка година.

Осигуреността с болнични легла в края на 2018 г. е една от най-високите в страната - 974.2 на 100 000 души при средно за страната – 759.6.

Към края на миналата година в областта функционират осем заведения за болнична помощ с 1 025 легла в тях, като многопрофилните болници са четири с общо 555 легла. В сравнение с 2017 г. броят на лечебните заведения за болнична помощ се запазва, а легловият фонд нараства с 1.2%.

Сред извънболничните заведения най-голям е броят на самостоятелните медико-технически лаборатории, които са 20, 9 са медицинските центрове, а 7 са самостоятелните медико-диагностични лаборатории. Като брой специалисти-22-ма- най-много са акушеро-гинеколозите, джипитата и педиатрите, а най-малко са специалистите по Спешна медицина и лекарите със специалност анестезиология и интензивно лечение, които в цялата област са само 12.

СмолянБГвести

Източник: Smolyan.bgvesti.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини