До местните избори остават по-малко от 3 месеца, кои ли ще са кандидатите в Димитровград?

До местните избори, които ще се проведат на 27-ми октомври тази година, остават малко по-малко от 3 месеца.

Към днешна дата в Община Димитровград няма политическа партия или личност, която да е обявила официално своята кандидатура за кмет на община Димитровград, а нямаме и информация да има такава неофициално. Няма обявени кандидати и за втория град в общината, Меричлери, или за някое от селата в димитровградско, в които кметските постове ще бъдат избираеми.

Колкото по-малко време остава до изборите, толкова по-трудно ще се ориентират гласоподавателите, какъв мотивиран избор да направят за кмет на Община, населено място и общински съветници. Местните избори са едни от най-важните за хората, защото те определят пряко качеството на живот на човека, посредством действията или бездействията на кмета на общината, града или селото и те заслужават време, в което да могат да притеглят на собствените си кантари, кандидатурите за градоначалник.

За да могат гражданите на общината да направят своя избор, би било добре да им се предостави достатъчно време и възможност да опознаят всички кандидати, тeзи които са добре познати на обществото, а и тези които са по-малко познати. Да се осигури възможност на гласоподавятелите в общината да се запознаят какви са нагласите, плановете за развитие и подобряване живота в общината на кандидатите, както и с програмите на бъдещите управници. Местните избори в повечето случаи са за личност, а не за полотическа партия и това налага възможност за опознаване на кандидата.

На предходните местни избори през 2015-та година, избирателната активност бе около 55%, което означава, че всеки втори гражданин, имащ право на глас не е отишъл до урните. Причините за това са много, но едната от тях е липсата на желание да бъде подкрепен който и да е кандидат, поради ниска информираност и неангажираност. Това би могло да се промени, ако се даде достатъчно време на имащите право на глас, да опознаят кандидата и да повярват в неговите намерения и планове.

На предните местни избори кандидатите за кметския стол бяха 7 на брой. Пусналите бюлетини за кмет на общината бяха около 26 700 души, сгрешените и недействителни гласа около 1300, а резултатите на кандидатите бяха следните:

  – Иво Тенев Димов от ПП ГЕРБ, с 14 945 гласа или 58.66% от гласовете

 – Стефан Димитров Димитров от Коалиция: „ДА ЗА ДИМИТРОВГРАД“ е получил 7 098 гласа / 27.86% от гласувалите

 – Тодор Митев Тодоров от БСП, с 1 607 гласа или 6.31% от гласовете 

 –  Юлиян Красинов Семерджиев от БДЦ, получил 915 гласа / 13.59% от гласувалите

  – Пламен Панайотов Пасков от ПП АТАКА, получил 394 гласа / 1.55% от гласувалите

  – Господин Дойчев Господинов от НФСБ, с 326 гласа / 1.28% от гласувалите

  – Данчо Жеков Данев от НАРОДЕН СЪЮЗ с 191 гласа или 0.75% от гласувалите

В социалните мрежи от тази седмица се разпространява отворено писмо, с което граждани призовават кмета Иво Димов да се кандидатира за 3-ти пореден мандат. В писмото са изложени аргументите на апелиращите към кмета, където описват неговите заслуги и нещата, които е направил за града през 8-те години на своето управление, но градоначалникът все още не е обявил публично своята позиция и дали ще се кандидатира за следващ мандат.

Не е маловажно и вземането на решение и за коя група или независим кандидат за предствители в общинския съвет ще се гласува. Там броят на хората, които трябва да се опознаят и да се изгради мнение за тях, са средно по 20 души в листа, което прави избора още по-труден, ако няма достъпност и време за опознаване на кандидатите.

Официално предизборната кампания започва 1 месец преди деня за избор, като в този месец жителите на общината биват облъчени от информация за различните кандидати, които искат да привлекат техния глас. Организират се множество събития и срещи, но тези 4 седмици едва ли са достатъчни за един градивен диалог между кандидати и гласоподаватели. Диалог, в който кандидатите да се вслушат в нуждите и желанията на хората, от какво имат нужда и какво желаят от следващите управници. Кандидатите от своя страна да анализират желанията на гласоподавателите и да направят план за какво да работят в бъдеще в интерес на обществото.

Европейският пример от президенстските избори показва, че кандидатите за поста излизат пред обществото много по-рано, в сравнение с българските политици. Паралелите са с държави от Европа, в които системата е съизмерима с тази в България. Примери за президентски избори от последните години в други страни от Европа сочат, че средно 6 (шест) месеца преди самия вот се обявяват кандидатите:

  – За президентски избори в Португалия, първите кандидати са обявени 10 месеца предварително

  – Австрия, първите кандидати са обявени 5 месеца предварително

  – В Полша, първите кандидати са обявени 4 месеца предварително

  – Хърватия 7 месеца предварително

  – В Румъния, първите кандидати са обявени 5 месеца предварително

  – Франция, първите кандидати са обявени 12 месеца предварително

  – За президентски избори в Австрия, първите кандидати са обявени 5 месеца предварително

Христо Христозов

Източник: Dimitrovgrad.bgvesti.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта (11)

  • 1
    Ti
    Titi
    6 0
    23:51, 31 юли 2019

    Ние гласоподавате не трябва да мислим и да разсъждаваме, всичко е до кръгове на влияние и нареждане за номера на бюлетината и толкоз. Разчита се само твърдия електорат и не трябва останалите 50 процента да си дават гласа за да не объркат сметките!

  • 2
    Ни
    Никола
    4 -13
    10:36, 1 авг 2019
    Коментарът е скрит заради голям брой отрицателни гласове. За да видите коментара натиснете тук
  • 3
    Кр
    красю от сот.
    12 -2
    11:34, 1 авг 2019
    коле ти сериозно ли бе.
  • 4
    Ол
    Олег
    15 -3
    11:36, 1 авг 2019
    Иво Димов е толкова "успешен", колкото е "успешна" партията МУ, която "управлява" България! Колко да е успешен, когато предстои да бъдат избити прасетата на хората в Димитровградско, когато гробището е пълно с хора ненавършили 70 години, а много от тях и под 65 години! Колко да е успешен, когато с лека ръка отхвърли предложението, заедно с Беливанов да създадат обща фирма между Хасково и Димитровград, която да поеме обслужването на линията Хасково-Димитровград и то с евросредства фирмата да изгради тролейбусно трасе между ддвата града! Уговоирх им и финансиране от МРРБ с пари от "Регино в растеж", ако бяха подели инициативата! Ако бяха готови дори частично сега щяха да получат финансьиране и по ОПОС 2014-2020 с десетина милиона! Обаче не!
    Седете си топнати в успеха докато града се изпразни от смисъл и съдържание!
  • 5
    Ни
    Нина
    5 -12
    14:47, 1 авг 2019
    Абе хора огледайте се, последните години града се... Виж коментара
    • Ол
      Олег
      5 -3
      17:50, 1 авг 2019
      Нина, ти ходила ли си в друг град?!
      Първо може да искаш НОРМАЛНО здравеопазване, нормален транспорт (ако не градски, то до Хасково), можеш да искаш нормална заплата , което ще стане с избор на работни места, можеш да искаш и бъдеще за децата, за да не бягат от града!
      В момента имаш една от придобивките - места на поносими цени в новите гробища!
    • Ол
      Олег
      4 -3
      17:52, 1 авг 2019
      В парк Пеньо Пенев не щеш ли да са пълни всички езера, да има адекватен транспорт до там? Не щеш ли да е пълно с фирми, които да се конкурират за работа и за заплати!
      Да си забелязала някакъв наплив към ДИмитровград от желаещи да работят в него и да живеят?!
  • 6
    Ни
    Нина
    4 -5
    19:06, 1 авг 2019

    Не използвам градски транспорт и в нашия малък град няма особенна нужда от него, на всякъде можеш да стигнеш за максимум 20-30 мин ходене пеш. Има хора които идват в града и съдя по апартаментите които съм дала под наем. Има кункоренция на пазара на труда, защото има свободни работни места. Децата бягат към големите градове заради висшето си образование и ное няма как да се конкурираме с тях, а и не е нужно. Града е спокойно и хубаво място за живеене!

    • Ол
      Олег
      5 -3
      19:51, 1 авг 2019
      С тези критерии направихте Димитровград градче! Е стой си там с добро и се радвай на живота!
  • 7
    Йо
    йокин
    0 -3
    17:50, 2 авг 2019
    Начи,града е празен,щото,нема,тролейбуси.Ти да видиш.
    • Ол
      Олег
      1 0
      11:39, 5 авг 2019
      Ти да видиш града е празен щото не става за млади хора!
      Тролейбусите са просто един вид удобство за връзка с Хасково! Добре, че са умните като тебе да дойдат да кажат колко си е супер Димитровград! Прекрасно е! Превъзходно! Чирпан е още по-хубав, а Опан прекрасен!
Последни новини