Вещество в течности за електронни цигари и наргилета влиза в забранителния списък

Веществото 5F-MDMB-PICA да се постави под контрол и да бъде включено в Списъка с растения и вещества с висока степен на риск за общественото здраве, предлагат от Министерството на здравеопазването.

Промяната е отразена в Проекта на постановление за допълнение на Наредбата за реда и класифициране на растенията и веществата, с висока степен на риск за общественото здраве.

В доклада си по проекта министър Ананиев изтъква, че веществото е от групата на синтетичните канабиноиди и се поставя под контрол по предложение на Военномедицинска академия, където е установен клиничен случай с пациент, хоспитализиран по спешност след употреба на цигара, съдържаща синтетичния канабиноид 5F-MDMB-PICA. 

По химическа структура и фармакологични свойства, веществото може да се разглежда като аналог на вече поставения под контрол у нас в Списък I синтетичен канабиноид 5F-ADB, за който има докладван и смъртен случай. Целта е да се предотврати трафикът и разпространението му у нас и да се ограничи рискът от злоупотреба с него.

Синтетичните канабиноиди са дизайнерски препарати, които се пръскат, вдишват или пушат, а от 2016 год. се откриват и в течна форма.

На пазара могат да се открият ароматизанти или билкови смеси за пушене под имена като К2, Spice или синтетична марихуана. Често са означени като неподходящи за консумиране от човек, за да се избегне отговорността на производителите и търговците.

Преди месец медиите във Великобритания съобщиха, че от началото на годината в страната са хоспитализирани девет души след пушене на електронни цигари с никотинова течност. При изследване на съдържанието й било установено наличието на 3,3-диметилбутаноат, известен още като 5F-MDMB-PICA.

Веществото вече е под контрол в САЩ, където са докладвани случаи на интоксикaции, както и публикувани изследвания по идентификация и разпространение. Контролира се и в повечето страни от ЕС.

Освен, че увреждат централната нервна система, сърдечно-съдовата система и бъбреците, синтетичните канабиноиди, към които спада въпросното вещество, са значително по пристрастяващи от марихуаната.

Източник: offnews.bg

Видеа по темата

Коментари в сайта

Последни новини