Милена Налбантова: Граждански борд и специалисти да вземат активно участие в обсъждането на Културния календар в Хасково

    „По отношение на културата и развитието на проекти в тази сфера, вече не вярваме, че в този град ще се случи нещо хубаво. Отчаяни сме.“. Това споделиха някои от участниците в срещата, инициирана от кандидата за общински съветник от Коалиция “Демократична България-Обединение“ Милена Налбантова. Кандидатката за място в новия местен парламент покани читалищни дейци и ръководители на състави от града, за да им представи платформата и своите виждания за развитието и дообогатяването на културния живот в Хасково. Тя е съавтор на Наредбата, по която вече втора година се финансират от общинския бюджет проекти на местните дейци именно в културата.

    Милена Налбантова е хореограф, ръководител на СК “Рона“ и директор на един от най-големите танцови фестивали у нас “Вълшебен свят“, носител е на наградата „Златна муза“ за модерно изкуство на Асоциацията на хореографите в България.

    „Културата в нашия град се развива през последните години така, че някои звена са по-ухажвани от местната администрация, а други оставени по-настрана. Порочната практика от досегашната методика за разпределянето на средствата за култура в общината да се раздават „пари на калпак“, трябва да се премахне. Сумите, трябва да бъдат давани на проектен принцип, както и досега, но прецизно и с преценката на специалисти. Сега хората, които разпределят тези средства, са администратори. Затова и често се финансират дейности, които дори не виждат в крайна сметка бял свят“, посочи пред колегите си Милена Налбантова и за пореден път отбеляза, че от администрацията не търсят съдействие от хората на изкуството за изглаждане на проблемите.

    „Младите хора ще останат да работят и живеят тук не само заради високи заплати, но и ако имат възможност за културен живот, места за спорт и възможност да осигурят добро образование за себе си или за децата си. Всичко това плюс добрата инфраструктура правят един град добро място за живеене. Не само финансовото състояние е важно, трябва да има и духовна храна и всички ние-хората, които движат културата в този град трябва да се чувстваме затова важни.“ Според нея, не само при културата, но и във всяка една сфера, в която работят общинските съветници, е необходимо създаването на Граждански борд, който да има думата при взимането на крайните решения какво да се случва в града.

    Така например със събирания един или два пъти годишно Гражданският борд по културата може да дава предложения и свежи идеи за съдържанието на Културния календар на Хасково. В този календар влизат всички събития от културния живот, които са под шапката на общината и са представителни. Според кандидатката за общински съветник обаче, не само утвърдени събития, а и новосъздадените трябва да имат шанс да влязат в него. А други, които са от години, но има нисък интерес към тях-да отпаднат.

    Затова Милена Налбантова предлага и размера на финансирането за проектите да се определя след залагането на допълнителни критерии, като устойчивост и приходност т.е колко допринася за развитието и на местната икономика дадено събитие. Трябва да има и ограничаване при кандидатстването за общинско финансиране до два проекта на организация или физическо лице.

    Милена Налбантова е готова и с проектопрограма за общинско дофинансиране на местните библиотеки и читалища. Това е втората голяма тема, която тя отвори за дебат.

    В момента с парите от субсидиите, които идват от Министерството на културата, читалищните ръководства покриват само заплатите на персонала. Заради липса на финанси често културните средища са в неугледен вид, залите са неподдържани. Затова предложението й включва отделянето на 50 000-годишно от местната хазна за покриване на дейности на читалищата, подобряване на материалната база, текущи ремонти или за възнаграждения на персонала, когато има събития, надвишаващи обичайното работно време. Парите ще се разпределят също на проектен принцип.

    Друга от инициативите, за които тя мечтае да се случат в Хасково и е уверена, че това ще промени облика на града и ще даде друг тласък на живота, е построяването на Културно-спортен комплекс на един от терените на бившите военни имоти.

    Имаме специалисти в екипа на коалицията-архитекти и предприемачи, които имат визия как да се случи това, посочи Милена Налбантова. Такъв мащабен проект обаче не може да бъде реализиран без финансова помощ от държавата, посочи тя.

    На последно място в срещата, но не на последно в намеренията й в бъдеще, е учредяването на награда Деец на културата, която да се присъжда в различните сфери на изкуството и културата ежегодно.

    „Не само в Хасково, но и по селските читалища, има толкова много хора, които работят с децата, развиват ги. Те са талантливи и всеотдайни и заслужават това уважение и признателност за труда си. Заслужават да бъдат почетени с такава награда на официална церемония.“, каза още кандидатът за общински съветник Милена Налбантова от Коалиция “Демократична България-Обединение“.

    В заключение Милена Налбантова предложи почивните бази на общината да се ползват ,от деца и юноши, за културно-образователни цели на преференциални цени. Милена Налбантова е с преференциален вот 121 в бюлетината за Кандидати за общински съветници с номер 66 на Коалиция "Демократична България - Обединение.

    Купуването и продаването на гласове са престъпления!

    Източник: Haskovo.NET
    Последни новини