Римляни са изобретили бургера?

Бургерът може и да е любимата храна на американците, но всъщност е изобретен от римляните.

В готварска книга от древен Рим, неречена “Isicia Omentata” е описана рецепта със смляно месо, плодове от хвойна, вино, борови ядки и солен рибен сос – всичко това се оформяло като бургер.

Книгата Апиций датира от края на 4-ти или 5-ти век, като рецептите били създадени през първи век и били използвани редовно в древната империя.

Според инструкциите, месото трябвало да се смеси с хляб, накиснат в бяло вино.

След това се добавяли подправки и си оформяли бургерите, като във всеки от тях се слагали борови ядки и зърно пипер.

Другите рецепти в книгата включвали пържено телешко със стафиди, печена риба тон и др.

Смята се, че книгата Апиций е свързана с Марк Гавий Апиций, който бил любител на лукса и гурмето.

Ястията в книгата са типични за Средиземноморието и били предназначени за по-заможните жители.

И макар аристокрацията да се наслаждавала на по-фини храни, тя била принудена да премине на “по-селска” диета от зеленчукови яхнии след като вандалите нахлули в столицата през 455 г.

Изследване, проведено през юни миналата година, открило че по-заможните римляни консумирали предимно растителни, вместо месни протеини, вносна пшеница, зехтин и вино.

Вандалите са група германски племена, които заграбили огромни богатства и унищожили канализацията и останаланта част от инфраструктурата в древен Рим.

След нападението, екипът забелязал ясно изразена промяна в диетата и вносните храни, обвързана с политическите промени в Средиземноморието.

Изследователи от Кеймбриджкия университет открили, че нашествието на вандалите и войните между остготите и византийците през 6-ти век са имали пряко въздействие върху източниците на храна в града.

Причината за това била, че основното пристанище Портус Роми било компроментирано.

В продължение на над 400 години Портус Роми имало ключова роля във вноса на храни, животни, мрамор и други луксозни стоки из Средиземноморието.

Екипът анализирал растителни, животински и човешки останки и възстановил диетата и географския произход на обитателите на Портус.

Човешките останки принадлежали на местни жители, извършвали тежък, ръчен труд – може би сакарии, които разтоварвали пристигащите кораби.

Източник: dailymail.co.uk

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини