Те са тези дето хранят „помиярите“ в квартала. И няма да спрат да го правят

  Наричат ги луди, откачалки, отнасят псувни почти всеки ден. Често са най-недолюбваните в квартала, в махалата, в блока. Причината - те са хората, които хранят бездомните кучета и котки. Те са тези, които оставят тайно купички с храна, кашони или одеала. Някои, след поредния скандал със съседите, се престрашават да изградят някоя колибка за любимата бездомна душа. Те познават по физиономия всички бездомни кучета. Дават им имена, често ги лекуват и дори кастрират с пари от собствения си джоб. Влизат в словесни двубои с хора, които ритат, душат, тровят, стрелят „помиярите“. Казват, че по отношението към животните може да се познае какъв е човекът.
  „Ако един баща рита пред детето си куче или коте, след време и детето започва да рита. По-късно ще посегне и на човек“, обяснява Татяна Трайчева, която е съдържател на ресторант в Смолян. „Хората не разбират, че ние като се грижим за животните, реално се грижим и за смолянчани. Защото, когато едно куче е нахранено и обгрижвано, то не е агресивно и никога няма да нападне", довършва с емоция Татяна. Всеки ден някой им крещи реплики от рода на: „Като толкова ги обичаш, прибери си ги в къщи!“. "И ние това искаме, но не можем всички. Много са...", добавя Людмила от Смолян.
   
  Повечето от тези мъже и жени вече са приютили коте или куче в дома си. Единствената им награда е целувка от мокрото носле на някой „бълхар“. Всеки водел „битката“ си сам. До преди около месец. Призив в социалните мрежи от Приюта за бездомни кучета в Девин започва лека-полека да ги обединява. От там молят за одеала за четириногите. Каузата ги обединява и започват да се откриват един друг извън виртуалната мрежа. Създават собствена група във фейсбук под името "Сърцати зоодоброволци в действие-Смолян". Всеки от тях е с различна професия и с една и съща любов към животните. И наистина се превръщат в зоодоброволци в действие. Започват да събират стари одеала и само за седмица събират над 120 одеала. Ани Костадинова пали колата си и доставя топлината за кучетата. Не я спират нито снега, нито неизчистените пътища от Смолян до Девин. Разходите по транспорта и доставката плаща от джоба си. След броени дни става ясно, че в приюта са прибрали поредните изхвърлени на улицата кутрета. Снимки на изоставени животни, останали само кожи и кости, като Тоби, разплаква не една  от жените в групата. Вместо да се вайкат, се организират и събират около 500 лв. С тях купуват големи количества храна, сред която и такава за бебета и болни възрастни животни. Този път към приюта тръгва Мариана Неделева. Тя е зооинженер и е шеф на отдел в Областната администрация. Въпреки това намира време да стигне, също със собствени средства, до приюта в Девин. Следва случай, при който успяват да намерят осиновител за едно от изхвърлените кутрета. Жената, която иска да го вземе обаче, е от Смолян, има бебе и няма кола да пътува до Девин. В действие влиза поредната зоодоброволка-Дафи Владимирова. Момичето лично отива до приюта и вечерта предава Чарли на новото му семейство. Цялата група от зоодоброволци ликуват. Решават да започнат всеки месец да събират по пет лева. С тях да купуват храна и консумативи за бездомните. Започват да ги подкрепят ветеринари, а голяма опора за тях е полицаят Атанас Христов, който е порфесионален водач на полицейски кучета. Той вече изработва поводи за обучение на бездомните от бъдещия приют в Смолян. Младият мъж е готов да обучи всяко едно животно, което ще бъде осиновено. Заема се със задачата безвъзмездно, защото просто обича животните.
  Успехът на каузите дава надежда на зоодоброволците. И решават, че могат да помогнат с повече, както на животните, така и на хората. Основно обаче искат да спрат избиването и малтретирането на четириногите в Смолян. Всички споделят едно и също. През определен период различни животни изчезват. Чували са страшни слухове, че ги събират и изтребват край сметището на Герзовица. В същото време виждат, че броят на изхвърлените животни расте. Постоянно се появяват нови, все по-породисти. Омръзнали на някой. Категорични са, че именно стопаните, които изхвърлят домашните си животни, включително и бебета, са първоизточникът на проблема с безстопанствените кучета. Но за да стигнат с конкретни мерки и  предложения до местната управа на Смолян разбрали, че административно им трябва помощ от някоя неправителствена организация. Мария Сидова се свързва с НПО "Дара". Бързо получават подкрепата й.
  Жените не спират до тук, искат среща с кмета Николай Мелемов. Той ги приема с готовност да си съдейства с тях. Те искат от него да се вкарат промени в нарадбата за кучетата. И конкретно:по-високи глоби за тези, които изхвърлят животните. Заявяват готовност да тръгнат с екоинспекторите от общината и да опишат всяко едно куче, във всеки един двор или къща. Настояват собствениците да бъдат задължени да чепират животните. Така, ако кучето попадне на улицата, ще се знае от кого е изхвърлено. Заявяват готовност да помагат в бъдещия смолянски приют. Предлагат в зоомагазините да бъдат поставени кутии, в които да се събира като дарение храна за бездомните животни.

  Няколко дни по-късно един видеоклип взривява социалните мрежи. Той е заснет от София Сариева, която също е част от зоодоброволците. Жената вижда как на Станевска махала мъж с пушка стреля по едно от кучетата, за които тя се грижи. Хуква след него и застава пред джипа, в който има и друг мъж. Настоява да разбере кои са, имат ли разрешително да упояват кучетата и защо го правят. Един от мъжете я гони безцеремонно, но София не се отказва, обажда се на 112 и подава жалба. В следствие на проверката се оказва, че мъжете всъщност са „ловците“ на кучета  от община Смолян. По-късно става ясно, че  приспали животното, за да го кастрират. Канят зоодоброволци да присъстват на манипулацията. След като се убеждават, че са на "една страна“, мъжете от общината и зоодоброволците си стискат ръце. „Ловците“ им разказват, че въпреки кастрациите броят на бездомните расте, защото хората не спират да ги изхвърлят. Хващали са бусове от други общини да разтоварват по 10-15 броя наведнъж. За да се спре с това, до дни се очаква монтажа на видеокамери в Смолян, включително на входовете и изходите на града.

  А зоодоброволците са категорични, че няма да допуснат вече в Смолян да се избиват и малтретират животни. Казват, че вече са много и ще дебнат навсякъде. Ако видят агресивно животно или разгонена женска, са готови  да ги закарат до "ловците" за кастрация. Искат да защитят хората от глутниците. Затова се надяват смолянският приют за кучета да бъде готов до пролетта. Така им обещал кмета Мелемов.
  Някой ще каже: защо не помагат на хора или болни деца. Фактът е, че хората, които обичат животните, са първите, които пускат и последните си пари в кутиите за дарения, поставени за децата. Защото ако обичаш животните няма как да не обичаш хората. Ако посегнеш на животно, значи можеш да посегнеш и на човек, завършват съжденията си зоодоброволците. И канят всеки смоляначнин, който иска с реални действия да помага, да се включи в групата.  

  Анелия Веселинова   
   

  Източник: Smolyan.bgvesti.NET

  Facebook коментари

  Коментари в сайта (18)

  • 1
   Лъ
   Лъжаци на рояци
   5 -27
   13:36, 16 фев 2020
   Коментарът е скрит заради голям брой отрицателни гласове. За да видите коментара натиснете тук
   • Ня
    Няма лъжа, няма измама
    26 -2
    17:42, 16 фев 2020
    Нещо не сте с час, аз съм една от лудите дето “ламтят за пари”. Никой, никога не ми е давал един лев, за да нахраня някое куче или коте. Така съм възпитана, да обичам, въпреки , че нямат дом. Всеки ден храня котките и кучетата пред блока, кучетата бяха крайно агресивни, но впоследствие започнаха да махат с опашки и да се радват на всички, спряха да виждат заплаха в хората. Единствената ми награда, драги, е че спя спокойно всяка нощ, знаейки, че съм напълнила нечие коремче или някой ще спи на топло тази вечер.
  • 2
   Гр
   Гражданин
   30 -3
   14:24, 16 фев 2020
   Както винаги се лее злаба. За всички невежи по темата и следващите с хейта - простено ви е, защото не сте запознати с проблемите, начина на действие и законите. Доброволчеството е безплатно! Добрите дела обединяват хората, а тези със злобата и простотата си могат само да коментират и злобеят!
   • Х
    Х
    9 -26
    14:43, 16 фев 2020
    Коментарът е скрит заради голям брой отрицателни гласове. За да видите коментара, натиснете тук
  • 3
   См
   Смолянчанин
   6 -25
   14:51, 16 фев 2020
   Коментарът е скрит заради голям брой отрицателни гласове. За да видите коментара натиснете тук
   • Ка
    Карма
    22 -4
    16:29, 16 фев 2020
    Като има кучешка тения мийте си зеленчуците и ползвайте изобретението, наречено САПУН за ръце. Също и прочетете малко за кучешката тения и как се хваща. И дори всички кучета да се избият пак ще има глутница от кучета, защото невежите непрекъснато развъждат и изхвърлят. А вие, които сте готови да ги убиете сте просто убийци и ще платят децата ви, ако ги имате. Вселенски закон! Тъй че опичайте си акъла, за да не се вайкате после защо на вашите деца и внуци това и онова им се случва. Животните са тест за човещина и като не го издържите, ще си търпите последствията. Като сте казали "А", ще кажете и "Б", но това може и да ви изтръгне сърцето. Но само, ако го имате. Чудовищата сърца по принцип нямат.
   • Ан
    Анелия Веселинова
    23 -4
    17:00, 16 фев 2020
    Благодаря,че споделихте резултатите от теста,който явно сте ми правили за ум и кадърност.И въпреки,че според квалификациите ви не съм го издържала ще ви отговоря-Не се срамувам да си сложа името.Жените,които са описани в репортажа също застават с имената си.Не издават анонимни присъди за разлика от вас.
  • 4
   Ед
   Един
   5 -19
   16:44, 16 фев 2020
   Коментарът е скрит заради голям брой отрицателни гласове. За да видите коментара натиснете тук
   • Ба
    Баш кучкарката
    23 -2
    17:25, 16 фев 2020
    За хората, които си мислят, че са центъра на Вселената и че само те имат право да живеят на Земята егоизмът и злобата са основни качества. Те никога няма да проумеят думата,, доброволчество", нито да разберат защо някой го прави. За тях всичко е свързано с пари и не биха помогнали както на човек, така и на животно без да имат изгода от това. Виждам, че доста такива са коментирали и не се учудвам. Жалки човечета, знайте само едно - човек или има сърце, или няма! Вие сте от вторите и никога няма да разберете милосърдието на Човеците, за които става въпрос в статията! Изливайте отровните си думи колкото искате - всичката тази жлъч трови вашите души! Нещастни са тези, които никога не са разбрали безкористната любов на животните.
  • 5
   Ис
   Истината
   3 -16
   17:35, 16 фев 2020
   Коментарът е скрит заради голям брой отрицателни гласове. За да видите коментара натиснете тук
   • Ба
    Баш кучкарката
    16 -2
    17:46, 16 фев 2020
    Заповядай и ти да се включиш в лапачката, че на доброволците ще им дойде много, та ще има и за такива като теб!
  • 6
   Де
   Деян
   23 -2
   17:55, 16 фев 2020
   Колко ли трябва да си задръстен и ограничен, концентрирал се само върху задоволяване на плътските си потребности, за да не можеш да проумееш, че има хора, които отделят от залъка си, за да нахранят или лекуват бездомно животно ... И го правят безвъзмездно, ОТ СЪРЦЕ - израз, чийто смисъл, няма как да схванете, защото такова ви липсва.
   Факт е, че който има очи и сърце за страданието на животните, има и за хората. Този, който е готов да даде от залъка си, го прави, независимо човек или животно се нуждае от това.
  • 7
   Дж
   Джок
   20 -3
   18:27, 16 фев 2020
   На простият Ганьо,само пари са му в главата. Усвояват се милиарди, да знаете.Толкова сте алчни и прости, че ше се удавите в простотия. Същите тия, дето съветвате да се помага на възрастни и бездомни хора,вие боклуци никога не го правите а мислите само за вмирисаните си дирници,иначе сте много силни на приказки! Говорите за тении и заболявания,а половината се къпете веднъж седмично и не си миете ръцете,даже като ходите да серете! Смрадове,навсякъде се надушвате,после кучетата ,още повече котките ви виновни.
   • Ст
    Стелиян Николов
    7 -3
    00:19, 17 фев 2020
    Добре им го каза, на тия педали!
  • 8
   Ко
   Константин
   14 -2
   19:34, 16 фев 2020
   Анелия Веселинова, поздравления за статията!
  • 9
   См
   Смолянчанин
   2 -3
   23:27, 17 фев 2020
   Забелязвам, че населението на града може и да намалява количествено, но за сметка на това изпростяването му е качествено. Такова примитивно и лишено от всякакъв здрав разум мислене нямаше дори и през 90-те, които, убеден съм, че 95 % от коментиращите не са "фанали". Хора, да храниш помияри и да си ги кюткаш на сюрия НЕ Е висша човешка ценност, нито е проява на върховна форма на доброта, а си е обикновена простотия. От селските. Разбирам ви, че си ви бива статуквото, поддържате си липсите на каквито и да било идеи със заплахи и обиди и когато някой е на противоположно от вашето мнение, крещите "разпни го", водени навярно от великото си човеколюбие и доброта.
   След време, като стане някой сакатлък с нахапано дете или старец, ще обвините държавата, общината, кмета, приюта и със сигурност жертвата, но не и отношението, което сте имали към проблема с бездомните кучета и което реално ще е било истинската причина да се случи такъв инцидент. И ще продължите постарому със сълзливите мантри за "най-добрия приятел на човека", готови да разкъсате всеки, който иска да живее в дори и малка нормалност.
   Веселинова, искрено се извинявам за откровените обиди по Ваш адрес. Не Ви познавам лично и със сигурност не ми прави чест. Добре ще бъде, обаче, да разработите темата малко по-задълбочено и многопластово, вкарвайки и други гледни точки, а също и параметрите по изграждането на приюта.
   • Ан
    Анелия Веселинова
    3 -2
    10:20, 18 фев 2020
    Уважаеми Смолянчанин, до сега като медия многократно сме отразявали точно проблема поставен от вас. / ако имате време погледнете има репортажи и видео новини в секция Мултимедия/. Глутници, които непрекъснато се увеличават в града. Деца не смеят да отидат до училището си от страх и куп следващи проблеми от увеличаването на популацията на бездомни животни. Само, че за първи път успяваме да се срещнем с хора, които открито заявяват, че се грижат за бездомните. Тяхната гледна точка. И всъщност факта, е че независимо от мненията си всички са от едната страна. Искат едно и също. Да няма кучета по улиците. С едната разлика -едните за да решат проблема са готови да убиват животните, другите пък дават пари от джоба си за кастарция на улични и искат строги санкции за тези, които изхвърлят животните. Темата е обширна, а проблема съществува. Всички се надяват бъдещия приют да облекчи нещата. Кой знае. С удоволствие бих направила интервю и с вас и да отразя гледната ви точка или решение на проблема, ако имате такова!
  • 10
   Ва
   Васил Коларов
   4 0
   11:29, 24 фев 2020
   Отглеждайте си псетата, но ги вземете вътре в къщите си.

  Хороскоп за 05.08.2020

  Хороскоп за Овен

  Овен
  Направете деня си приятен, като избягвате спорове и се въздържате от забележки. Открийте романтиката в живота си и й се насладете, каквито и въпроси да ви тревожат, ще отстъпят място на по-приятните изживявания. Предстоят ви придобивки, които ще променят бита ви.
  05 авг 2020

  Хороскоп за Телец

  Телец
  Не се дразнете на онези, които не мислят като вас и с действията си внасят безпокойство в делника ви. Бъдете премерени в изказванията, сложете ред около себе си и ще си върнете настроението. Съмненията по отношение на конкретен проект или човек ще отстъпят място на осъзната позиция.
  05 авг 2020

  Хороскоп за Близнаци

  Близнаци
  В съчетание на полезното с приятното, ще изживеете деня си ползотворно. Без да изтъквате заслугите си пред някого, ще успеете да го насочите в желаната от вас посока на мислене и заедно ще вземете решения за общата си работа, цел или живот. Осигурете си време и за себе си, имате нужда от разтоварване. Добри новини.
  05 авг 2020

  Хороскоп за Рак

  Рак
  Днес няма да се чувствате напрегнати, завладява ви спокойствие и оптимизъм. Действайте целенасочено, не толкова интуитивно, колкото разумно и последователно. Можете да се надявате на успех сред противоположния пол.
  05 авг 2020

  Хороскоп за Лъв

  Лъв
  Няма да ви липсват съмнения към нещата, с които трябва да се занимавате. Съветваме ви да ги потиснете. Водете се от приоритетите си за деня. Така ще успеете да свършите всичко и да останете доволни от себе си. Настроението ви ще се повиши от добра новина, свързана с бизнес, семейство, пътуване.
  05 авг 2020

  Хороскоп за Дева

  Дева
  Този ден ще е особено успешен за онези от вас, които се занимават с някакъв вид творчество. Имате изострена визия за действителността, която претворявате доста сполучливо. Не позволявайте самовглъбеността ви да ви изолира прекалено много.
  05 авг 2020

  Хороскоп за Везни

  Везни
  Очакват ви вълнуващи изживявания. Постигате с лекота целите си и се заемате с нови дела, които не са били планирани за този момент. Настроението ви е чудесно и с него ще сте отмора за всички около вас. Откривате възможност, която не сте забелязвали досега, и на която ще се посветите за в бъдеще.
  05 авг 2020

  Хороскоп за Скорпион

  Скорпион
  Каквото и да ви притеснява, не изпадайте в униние. Изход се намира, стига да има желание. Не се задълбочавайте върху неща, които не са толкова значими и ще се забравят бързо. Очакват ви професионални и лични изяви, запазете енергията си и работете върху проектите си.
  05 авг 2020

  Хороскоп за Стрелец

  Стрелец
  Някои от вас усилено работят по определена идея, в която виждат голямо бъдеще. Наистина вие се отличавате с оригинална мисъл, но и с ентусиазма да осъществявате идеите си, което всъщност е голямото ви предимство. Получавате покана за грандиозно мероприятие, едва ли ще загубите ако го посетите. Възможно е да срещнете човека, който отдавна сте търсили.
  05 авг 2020

  Хороскоп за Козирог

  Козирог
  Работата ви днес може да бъде натоварена. Очакват ви много задачи, на които трябва да обърнете внимание. Бъдете концентрирани и съумявайте да реагирате на време. За предпочитане е да действате самостоятелно. Така ще успеете да свършите всичко, което сте планирали.
  05 авг 2020

  Хороскоп за Водолей

  Водолей
  Доброто ви настроение и желание за общуване ще улесни познанствата, някои от които ще ги имате за дълго. Ролята ви на помирители е вашата мисия за момента и я следвате добре. Приятни изненади ще повишат настроението и ще ви карат да търсите нови предизвикателства, но не избързвайте с плановете си.
  05 авг 2020

  Хороскоп за Риби

  Риби
  Повече успехи ще имате, ако пристъпите към задачите си грижливо и отговорно подредите програмата си за днес. Други ще пристъпят към поредните изпитания, свързани най-вече с професионалната им реализация. Ще избегнете грешките, ако по-малко се доверявате и следвате собствената си логика.
  05 авг 2020
  Последни новини