Нови 5 случая на COVID-19 у нас, заразените са общо 112

Случаите на заразени с COVID-19 у нас вече са 112. Това заяви на редовния брифинг ръководителят на Националния кризисен щаб генерал-майор професор д-р Венцислав Мутафчийски.

От 56-те проби, направени вчера, са установени 4 случая във Варна, в Смолян - 3, в Перник - 2, в Пловдив - 2, в Габрово - 2, в Плевен - 4, в Ловеч - 1, в Благоевград - 2, Бургас- 2, Лом – 1.

245 000 са случаите на заболели в световен мащаб.

В Гърция броят на заболелите доближава 500 души, в Северна Македония – 50, Събрия – 103, Хърватия – 110. В Турция са заразени 359 души, като само за вчерашния ден са обявени нови 68 случая. 

Във връзка с искането на Българският лекарски съюз за налагане на пълна карантина на София, забрана за излизане и влизане от домовете, ген. Мутафчийски съобщи, че още снощи е бил запознат с настояването на столичните лекари. 

"В декларацията се описва нарушаването на карантината от по-възрастни хора, но получих писма и от възрастни хора, че така им съсипваме живота - били свикнали да ходят на Витоша. Някои от тях не могат да разберат какъв е проблемът, затова отново апелирам към възрастните хора да си стоят по домовете, защото това е най-застрашената група", отбеляза началникът на Оперативния щаб.

Към този момент Щабът е взел решение, че мерките са достатъчни, но има готовност за въвеждане на по-твърди.

Пациентите в Плевен и Габрово се възстановяват, предстои им взимането на две проби в рамките на 24 часа, и ако те се окажат отрицателни, ще бъдат изписани от болниците.

Лекарят от Велико Търново, зараден по време на работата си в столична болница, ген. Мутафчийски съобщи, че състоянието му е добро.

Относно проверките в аптеките, Щабът е установил завишени цени на маски и дезинфектанти, а от освободените от резерва 100 хил. литра спирт, 68 хил. литра още не са потърсени от фирмите за производство на дезинфектанти.

Източник: vesti.bg

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини