След седмици затишие-пет случая на ковид-19 сред медицински персонал в Смолянска област

Излекуваните лица от COVID-19 в област Смолян вече са 475

Към днешна дата общият брой на заразените с COVID-19 в област Смолян е 579, от които 475 са излекуваните лица, 20 са починалите. Активните към момента случаи са 84 – 35 са настанени за болнично лечение, а 49 се лекуват в домашни условия или са безсимптомни. Карантинираните като контактни на позитивни са 94 и 10 са карантинирани като пристигнали от рискови зони. Това беше съобщено на редовния ежеседмичен брифинг във връзка с актуалната епидемична обстановка.

„Извършените бързи тестове в нашата област през изминалата седмица са 80, като 10 са дали положителен резултат за наличие на антитела. Изпратените проби за PCR-тест са 197, от които 25 са на медици и 61 на хора от социални домове. През седмицата новооткритите случаи са 33 – лица на възраст от 1 до 76 години. От новооткритите 18 са приети в болница, а 15 са на домашно лечение. Сред новите случаи петима са медицински персонал – 1 фелдшер от Дома за стари хора във Фатово, един санитар от МБАЛ-Мадан и три медицински сестри от МБАЛ-Смолян, работещи в отделни звена. Към момента в лечебни заведения са настанени 35 пациента от областта с доказана коронавирусна инфекция – в Мадан са 6, в Златоград-4, в Смолян-22, един в УМБАЛ-Пловдив и двама в лечебни заведения в София.

Излекуваните през седмицата са 30. За съжаление, има и двама починали – един мъж на 57 години, починал в областната болница, и един пациент в УМБАЛ-Пловдив, който е лекуван там по друг повод, но е бил позитивен на COVID-19.“, директорът на РЗИ-Смолян, д-р Мими Кубатева представи по-подробна информация за измененията в епидемичната обстановка. „В областната болница към момента за лечение от коронавирусна инфекция са настанени 22-ма пациенти. Трима от тях са на интензивно лечение.“, обобщи директорът на МБАЛ-Смолян, д-р Марин Даракчиев.

Със съжаление, д-р Даракчиев каза, че след като два месеца в болницата не е имало позитивен персонал, през последната седмица са потвърдени три случая – медицински сестри, които работят на различни места. Изследването на персонала продължава и ако бъдат установени още заразени, те ще бъдат отстранени своевременно от работа и поставени под карантина и на лечение. „Уточнили сме всички противоепидемични мерки с РЗИ, нашият епидемиолог работи постоянно с тях и с общи усилия се надявам, че ще се справим.“

Източник: Smolyan.bgvesti.NET

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини