Светът иска да забави 5G мрежите, Китай - не

Коронавирусът, известен като COVID-19, забави и една от големите технологични трансформации на 21 в. - мрежите от пето поколение (5G), които би трябвало да доведат до революция в технологиите и бита, от умни домове до операции от хиляди километри разстояние. Глобалната асоциация 3GPP заяви, че работата по стандартизацията на 5G ще спре засега. Без тази стъпка разработката на продукти и предоставянето на устройства и мрежи на пазара се отлага.

Китай обаче не е съгласен; въпреки кризата с тръгналия от азиатския гигант коронавирус той има свой собствен план за ситуацията, особено след надеждата в страната, че най-лошото от вируса е отминало.

Китайското Министерство на промишлеността и информационните технологии поиска разгръщането на мрежата да стане по-бързо, за да се сведе до минимум въздействието на коронавируса, се казва в документ, цитиран от китайски медии.

Китай отдавна има амбиция да е лидер в 5G технологиите по света. Сегашната криза допълва мотивацията да се ускорят усилията - "умните" медицински системи и платформи и софтуер за прогноза и превенция биха спечелили от работата на тези мрежи и да са част от внедряването на 5G технолоии. Това са задачи за местните власти според директива с 18 точки, изпратена от министерството в Пекин.

Институцията твърди, че вече има 130 хил. базови станции за 5G из цялата страна е възможно те да се увеличат до 600 хил още тази година - Пекин смята, че коронавирусът няма да засегне инвестициите в сектора.

Пълна пара

Телекомът "Чайна мобайл" даде сигнал, че гледа отвъд кризата с коронавируса. Най-големият в света телеком по брой абонати (950 млн.) даде да се разбре, че данните не са много добри - има забавяне в ръста на потребителите, намалели са употребата на текстови съобщения и данни за около година, а вирусът е засегнал плановете за разгръщане на 5G инфраструктура. Акцентът върху мрежата обаче би трябвало да помогне да се забави спадът, като за това трябва да помогнат над 14 млрд. инвестции само тази година.

С пълна пара твърди, че работи и гигантът "Хуауей", лидер в телеомуникационното оборудване. Основателят Жън Джънфей заяви преди няколко дни, че докато мнозина по света са били принудени да спрат бизнес операциите си заради COVID-19, инженерите на китайската компания "работят денонощно" в търсене на изход от кризата и са част от група от 20 хил. души, сред които има и учени и експерти.

"Нито американските санкции, нито пандемията имаха голямо влияние върху нас," казва Жън. Освен това служители по цял свят продължават да работят, за да няма смущения в комуникациите: "Светът има нужда (още повече) от интернет услуги, докато пандемията се ускорява."

Източник: dnevnik.bg

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини