Малките "борци" от Смилян се върнаха преждевременно от Турция, днес Денис става на 1 годинка

Епидемията и извънредното положение наложиха ограничения във всичко, което правехме до сега в ежедневието си. Това се случва и с благотворителните инициативи, които особено напоследък обединиха много хора от България и чужбина, за да помогнат, както в случая с двете деца Денислав Сираков и Радина Колаклиева от Смилян да живеят нормален живот.

Те бяха невръстни бебета, когато в края на миналата година в родното им село стартира в кампания, бързо надхвърлила пределите на областта.

До края на февруари бяха събрани десетки хиляди лева, а на 10 март двете бебета заминаха за пореден трети курс за рехабилитация в Турция.

Малко преди това Радина стана на една година, а днес – 1 април е първият рожден ден на Денислав. Те са малките борци за живот и нормално детство, с помощта на големите хора с отворено сърце.

Заради пандемията обаче двете деца, орисани сякаш да преминават заедно със семействата им през изключителни изпитания, се налага да се завърнат спешно в България.

„Специалисти от Центъра по рехабилитация за деца с увреждания в Рудозем работиха с децата, постигнати бяха много добри резултати и след двете посещения в Турция през януари и февруари, там работи се по различни методика, която също дава добър резултат. Въпреки това, те трябваше да се върнат преждевременно, преди да затворят границата. “, каза за СмолянБГвести Илия Годев, секретар на читалището в Смилян и организатор на кампаниите за събиране на средства.

Децата прекъсват рехабилитацията броени дни от ежемесечния третия курс, която започват благодарение на събраните средства през януари 2020г и даваше много добри резултати.

Те успяват да се приберат преди границата ни да е затворена, но сега са изолирани заради вируса, като не могат да пътуват и до Рудозем, където с тях работеха специалистите в Центъра.

Както всички други учреждения и той е затворен заради извънредното положение с коронавируса. „Това може да доведе до частична загуба на постигнатите резултати, защото е прекратена работата с психолози и рехабилитатори. “, коментира Годев и допълни, че въпреки всичко по сметките за дарения има някакви постъпления и движение. „Борят се преди да са навършли година. И ще продължат да го правят – защото всички ние вярваме, че те ще бъдат щастливи, като всички деца. И ще продължим да ги подкрепяме! Благодарим на всички, които ги подкрепиха и продължават да го правят! Честит рожден ден, Дени!".

Щиляна Чакърова

Източник: Smolyan.bgvesti.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Хороскоп за 13.08.2020

Хороскоп за Овен

Овен
Потопени в работа и неотложни задачи, ще забравите за личните си нужди. Честни в отношенията, ще намирате подходящият тон и ще се възползвате от възможностите, които ви се дадат. Дистанцирайте се от нечие недобро намерено поведение и покажете силата на характера си. Вечерта ви ще е спокойна, сред близки хора.
13 авг 2020

Хороскоп за Телец

Телец
С каквото и да се заемете днес, бъдете сигурни че усилията ви няма да са напразни. Знаете какво искате и постепенно вървите към осъществяването му. Предвидете обаче различни възможности за действие, тъй като не е изключено да ви изненадат. Ако напоследък пренебрегвате чувствата на човека до вас, опитайте се да поправите тази грешка.
13 авг 2020

Хороскоп за Близнаци

Близнаци
Засилва се тенденцията към финансова стабилизация, особено при онези от вас, които са изцяло ангажирани в професионалната сфера. Възможно е натоварването ви да бъде повече от обичайното, но резултатите ще са добри. Почтеността и коректността ви ще увеличат авторитета ви. Не бъдете нетърпеливи.
13 авг 2020

Хороскоп за Рак

Рак
Работата ви днес е приятна и интересна. Запознанствата, които отбелязвате, може да са ви особено полезни за бъдещите ви проекти. За някои от вас този ден е свързан с нова работа или промяна на дейността. Привлечени сте от нови перспективи и търсите начини да ги осъществите. Засега обаче ще трябва да почакате, докато откриете най-доброто за вас.
13 авг 2020

Хороскоп за Лъв

Лъв
Днес ще ви се наложи да се заемете с различни въпроси, голяма част от които съвсем не сте планирали. Въпреки това се постарайте да не оставяте нищо, което можете да свършите днес за следващите дни. Това би означавало да изостанете с работата си, което не е желателно. Обърнете повече внимание на семейството си.
13 авг 2020

Хороскоп за Дева

Дева
Подходящ ден за делови контакти. Не пропускайте нито един детайл и търсете възможности във всяко нещо. По този начин имате шанса да откриете доста перспективи за развитие. Отделете достатъчно внимание на вашия сърдечен партньор.
13 авг 2020

Хороскоп за Везни

Везни
Днес сте общителни и това е единствено във ваша полза. Ако работата ви е свързана с много контакти, бъдете сигурни, че този ден ще бъде успешен за вас. Успявате да се справите с какви ли не заплетени ситуации, главно благодарение на умението си да убеждавате. Но не бъдете крайни в оценките си защото не сте застраховани от и от грешки.
13 авг 2020

Хороскоп за Скорпион

Скорпион
Днес околните прекалено много ви занимават с личните си проблеми, към които вие не можете да бъдете безучастни. Не пренебрегвайте предложението на колега, което може да открие за вас бленувани перспективи. Обмислете добре действията си в личен план. Пазете се от прибързани постъпки, носещи трайни негативи.
13 авг 2020

Хороскоп за Стрелец

Стрелец
Запретнете ръкави и работете, проектите ви в голяма степен ще зависят от постигнатото днес. Работата ви с администрацията може да ви изтощи, но ще го преживеете. Разумът и интуицията ви са силни, вслушвайте се по-често в тях и ще оставате доволни. Децата ще ви зарадват с успешното си справяне с житейски проблем.
13 авг 2020

Хороскоп за Козирог

Козирог
Искрата надежда, която до скоро съществуваше по отношение на бъдещ проект, сега започва силно да се разгаря. С други думи ще получите необходимите ви средства за да го започнете. Запазете ентусиазма си и дайте път на желанието си да покажете умения, рутина и професионализъм.
13 авг 2020

Хороскоп за Водолей

Водолей
Отлични резултати за тези от вас, които се трудят в деловата област. Прогнозите ви се потвърждават, а това неминуемо повишава авторитета ви. Интимният ви партньор ви удовлетворява напълно и провокира творческите ви способности. При вас те са в изобилие и това ви задължава да намерите подходяща сцена за изява.
13 авг 2020

Хороскоп за Риби

Риби
Срещите ви ще са ползотворни не само с доброто впечатление, което оставяте за себе си, но и с информацията, която ще узнаете. Заради нея са възможни промени в плановете ви, но всичко е подчинено на интересите и бизнеса ви. Съдействие от хора, за които все по - малко мислите и това ще ви впечатли.
13 авг 2020
Последни новини