Няма лекар в Смолянската болница с положителен тест за covid-19

Няма нарушение на противоепидемичните мерки в областната болница в Смолян, кардиологично отделение не е огнище на зараза с ковид-19, няма лекари с положителен тест за вируса в лечебното заведение, само две санитарки и една медицинска сестра. Това става ясно от изявлението на Недялко Славов пред медии днес, във връзка със ситуацията от няколко заразени пациенти, лекувани в здравното заведение в Смолян и страховете сред местната общественост, че болницата е източник на зараза..

"От самото начало е обявено лекарите и медицинският персонал са с най-голяма вероятност да се срещнат със заразата и са най-уязвими. Няма нищо изненадващо, затова едно от първите неща, които предприехме с обявяване на извънредното положение беше да се приведат болниците за активно лечение във вид и организация за прием на пациенти с коронавирус. Бяха спуснати точни санитарно-хигиенни изисквания, които се спазват във всички лечебни заведения, контролът за това е постоянен от РЗИ и не са констатирани отклонения от тези изисквания, създадени са точни алгоритми за начина на работа и хоспитализиране на случаи, заразени с коронавирус.", каза Славов, който е председател на областния щаб за борба с новата вирусна инфекция.

По думите на областния управител са създадени и връзките между лечебните заведения, спешна помощ и общопрактикуващите лекари и те са сработили. „Не приемам и не бих искал да допуснем каквито и да е упреци към лечебните заведения, особено към областната болница, в която има най-много случаи и потока от пациенти е най-голям. Тя е тази, на която разчитаме в най-тежките случаи.", каза Славов и коментира, че пробите, взети от медицинския персонал, не дават основание за притеснение към момента.

"От кардиологичното отделение има две санитарки с позитивни проби, първоизточник на заразата сочи до трима пациенти. След анализа на ситуацията се подходи според алгоритмите: затваряне на отделението за 24 часа, дезинфекция, проби на целия персонал-общо над 30 проби, като само една е положителна от тях-на една от санитарките. Състоянието на пациентите - преминали през кардиологията се проследява, трябва обществеността да се успокои по отношение на областната болница, в която до момента няма положителен тест на лекар. Само на една медицинска сестра от Очно отделение. Не приемам да се отправят упреци към лекари и медицински персонал за неглижиране на ситуацията. На тези хора разчитаме да ни лекуват не само от коронавирус.“, каза още Славов и благодари на всички лекари и медицински персонал в здравните заведения на областта.

Щиляна Чакърова

Източник: Smolyan.bgvesti.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини