Проверяват полицаи за побой над младежи, нарушили обществения ред

    Проверка на полицията ще изясни дали има дисциплинарно нарушение и превишаване на правомощия на служителите на РУП Смолян по случая с 6- ма младежи, които са нарушили обществения ред. Единият от тях е бил пребит от полицаите, твърди бащата на участник в екшъна на 3 май вечерта. Стоян Иванов, общински съветник в Смолян обяви в социалната мрежа, че синът му е бил пребит без да е направил нищо, като публикува видео клип и снимки от синини по крайниците и тялото на момчето, твърдейки, че момчетата от компанията се държали възпитано с наряда, пристигнал по сигнал на тел. 112.

    Иванов твърди в поста си, че 27-годишният му син е „обезобразен до неузнаваемост.“

    „Снощи на 2 срещу 3 май, в РПУ Смолян, бе пребит сина ми. Той и още няколко негови приятели са отведени в РПУ Смолян под претекста, че нарушават обществения ред и слушат музика над допустимия праг. Сина ми е обезобразен до неузнаваемост. Фрактура на лява ръка от удари с палка, множество синини и кръвонасядания по тялото, установени от компетентно медицинско лице. Медика е констатирал 11 пъти последователни удара с палка в коляното. Трудно стъпва на крака си. Всички момчета са бити и унижавани и след съставяне на актове са освободени днес около 11 часа.“, пише Стоян Иванов в поста си от 3 май, а по според него
    от снимките и видеоклипа става ясно, „че момчетата със нищо не са предизвикали подобно поведение на полицейските служители, точно обратно, държали са се изключително уважително и са разговаряли с тях учтиво и на Вие.“, твърди още общинският съветник в поста си във фейсбук.

    Директорът на ОДМВР Смолян ст. Комисар Николай Димов обясни, че по случая се водят две проверки-едната за престъпление, извършено от младежите, другата за дисциплинарно нарушение от полицаите, превишили правомощията си.

    „На 3 около 01часа на тел.112 е получено съобщение за нарушение на обществения ред-викане крясъци и силна музика в частен дом в Смолян. На адреса е пристигнал наряд от двама души на Районното управление в Смолян, натъкват се на агресивно поведение от страна на 4-ма младежи, които са били във видимо нетрезво състояние, като преди това са имали разправии с техен съсед. Наложило се е да извикат и допълнителни сили за преустановяване на нарушението на обществения ред. Във връзка със задържането на лицата са предприети полицейски действия, същите са отведени в Районното управление, където са съставени актове за установяване на административни нарушения. Проверката е с оглед данни за извършени престъпления от страна на тези младежи, която ще бъде докладвана в Районната прокуратура. Образувана е и предварителна проверка, с оглед за хулигански действия от младежите и пречене на полицейски органи да изпълняват задълженията си по служба.“, каза по случая шефът на ОД МВР Смолян пред медиите.

    Ст. комисар Димов допълни, че на база на публикациятя в социалните мрежи, началникът на РУП Смолян се самосезира и е издал заповед за проверка на служителите.

    „Образували сме и друга проверка, с оглед данни за евентуално извършване на дисциплинарно нарушение от колегите от РУП, които са били на място. Текат проверовъчни действия в двете посоки.“, каза още ст.комисар Димов и допълни, че стандартна практика в МВР, когато има сигнал за неправомерни действия на служителите се извършват проверки за извършено дисциплинарно нарушение от тях- в случая прекомерна употреба на сила или пропуски по вземането на отношение по случая с преустановяване на нарушението на обществения ред, нещо което ще се установи в хода на проверките.

    Щиляна Чакърова

    Facebook коментари

    Коментари в сайта

    Още новини

    Последни новини